Turci napali američke marince u Izmiru! – VIDEO

Članovi nacionalističke omladinske organizacije napali su u ponedeljak dva američka marinca u turskom gradu Izmiru.

Pripadnici službe iskrcali su se sa amfibijskog jurišnog broda USS Vasp, koji je stigao ranije tokom dana tokom svog raspoređivanja u Sredozemnom moru.

Na snimku svađe vidi se kako grupa muškaraca drži marinca u civilu, a jedan od napadača mu stavlja belu torbu preko glave. Rulja je navodno vikala “Jenkiji, idi kući!” prilikom napada na vojnike.

Prema kancelariji guvernera Izmira, bezbednosne snage su “brzo intervenisale u incident”, privevši 15 osumnjičenih.

„Dvojici marinaca pomogli su drugi marinci u toj oblasti i nakon toga su prevezeni u lokalnu bolnicu radi procene iz predostrožnosti ali nisu povređeni i vraćeni su na USS Wasp“, rekao je komandant Timoti Gorman, portparol američkih pomorskih snaga za Evropa – Afrika.

Ambasada SAD objavila je saopštenje u kojem se navodi da su Amerikanci “sada bezbedni”. Diplomate su zahvalile turskim vlastima na „brzom odgovoru i istrazi koja je u toku“.

Napadači su bili članovi nacionalističke Turske omladinske unije (TGB), koja je povezana sa malom Patriotskom partijom.

„Američki vojnici koji imaju krv naših vojnika i hiljada Palestinaca na rukama ne mogu da zagade našu zemlju“, navodi se u saopštenju stranke na X-u (bivši Tviter). Generalni sekretar TGB-a Ajlin Kum rekla je za Euronjuz da je grupa ranije stavljala vreće preko glava američkih vojnika u šest različitih gradova.

Ona je rekla da su napadi bili “odgovor” na incident u Iraku 2003. godine, kada su američke trupe nakratko zadržale turske komandose i prevezle ih sa kapuljačama na glavama.

Incident je izazvao veliko negodovanje u Turskoj u to vreme i zaoštrio odnose, između zemalja.

Iako Ankara ostaje važan saveznik Vašingtona u regionu, dve članice NATO-a su se više puta sukobljavale poslednjih godina.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bio je glasan kritičar izraelskog rata u Gazi i pokrenuo je napade, protiv kurdskih snaga saveznika SAD u Siriji.

U međuvremenu, SAD su bezuspešno vršile pritisak na Ankaru da odustane od sporazuma o kupovini raketnih sistema protivvazdušne odbrane S-400 od Rusije.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …