Rusija i Iran blizu finalizacije „strateškog partnerstva“!

Moskva i Teheran će u bliskoj budućnosti završiti rad na sveobuhvatnom međudržavnom sporazumu, izjavio je u ponedeljak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema rečima diplomate, odnosi dve zemlje se ubrzano razvijaju i mnogi bilateralni projekti su u toku.

„Simbolično je da u vrlo bliskoj budućnosti moramo da završimo posao – već su ostali tehnički detalji – na novom međudržavnom sporazumu… I ovo će biti simboličan korak u našim odnosima sa novim iranskim rukovodstvom“, rekao je Lavrov, govoreći na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MAGIMO).

Deveti predsednik Islamske Republike Masud Pezeškijan položio je zakletvu prošlog meseca, nakon pobede na predsedničkim izborima u julu sa 53,6 odsto glasova u drugom krugu.

Anketa je raspisana, nakon smrti njegovog prethodnika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju.

Pezeškijan je opisao Rusiju kao „cenjenog strateškog partnera“ i obećao da će dalje jačati odnose sa Moskvom. Govoreći o zajedničkim projektima dve zemlje, Lavrov je posebnu pažnju skrenuo na one koji su deo glavnih logističkih pravaca.

„Ovo je koridor ’sever-jug‘ koji vam omogućava da iz Sankt Peterburga idete direktno u Persijski zaliv, a zatim u Indijski okean. Ovo značajno smanjuje vreme putovanja i troškove prevoza“, rekao je Lavrov.

Međunarodni transportni koridor sever-jug (INSTC) je 7.200 kilometara dug, multimodalni tranzitni sistem koji povezuje brodske, železničke i drumske teretne rute između Indije, Irana, Azerbejdžana, Centralne Azije, Rusije i ostatka Evrope.

Izgradnja INSTC-a počela je početkom 2000-ih ali je dalji razvoj dobio novi zamah u svetlu zapadnih sankcija koje su primorale Rusiju da prebaci svoje trgovinske rute ka Aziji i Bliskom istoku.

Lavrov je dalje istakao ono što je nazvao “kaspijskom saradnjom… Mi smo primorske zemlje, a ovo je takođe veoma važna oblast naše interakcije”, pomenuo je i saradnju oko nuklearne elektrane Bušer u Iranu i dr zajednički investicioni projekti.

„Verujem da brojke koje odražavaju rast trgovinskog prometa i obima investicija govore same za sebe. Ove brojke se stalno povećavaju. Dakle, imamo svetlu budućnost“, rezimirao je on.

Moskva i Teheran uspostavljaju bliže energetske i trgovinske veze, tokom perioda, kada su obe zemlje, pod zapadnim sankcijama.

U junu je ruski energetski gigant Gasprom potpisao strateški memorandum sa Iranom o isporuci gasovoda Islamskoj Republici.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je 2022. godine najavio veliki energetski sporazum sa Iranom, vredan 40 milijardi dolara, kao i sporazum o razmeni zaliha nafte i prirodnog gasa.

U julu 2023. Iran je postao punopravni član Šangajske organizacije za saradnju koju predvodi Rusija koja promoviše multilateralnu saradnju, između svojih država članica.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …