Nova školska godina – nova pravila: U kojoj garderobi sme da se uđe u školu? – VIDEO

Nova školska godina je i zvanično počela, a sa njom i nova pravila koja će đaci morati da poštuju.

Septembar, nekim đacima omiljeni mesec, a nekima i ne toliko, ove godine donosi i stara-nova pravila koja će deca morati da poštuju.

Oduvek je postojao kodeks oblačenja u školama, zapravo, podrazumevalo se šta sme, a šta ne sme ali ipak, čini se da sve što nije striktno određeno onda i ne predstavlja neku veliku obavezu.

Okolnosti i trendovi se menjaju, pa je, izgleda, uvođenje strožih kodeksa oblačenja u školama postalo potreba.

Podsetimo, pre tačno godinu dana je u centar pažnje dospela XIII beogradska gimnazija kada su pred 1. septembar objavili zvanični kodeks oblačenja u školi koji je podrazumevao zabranjeno nošenje kratkih majica, helanki, trenerki, šortseva, majica na bretele ali i dukseva sa kapuljačom i kratkih suknji.

Ove godine, među promenama u školama, osim manjih odeljenja i kraćih raspusta, imamo i stroži kodeks oblačenja.

Da li će deca dobiti uniforme?

Ovo je pitanje koje je mnoge čak i plašilo, ali odgovor je ne.

“Zavisi kako su škole rešile pojedinačno, škola ima svoju autonomiju i kada su te stvari u pitanju kao što su uniforme i mobilni telefoni, to škola rešava na svom nivou. Ali kodeks oblačenja u smislu pristojnosti se podrazumeva i neće se menjati”, rekao je Darko Eger, rukovodilac Aktiva beogradskih osnovnih škola, za Prvu televiziju.

S obzirom na to da je sada na školama da odluče da li će uvesti neka određenija pravila kada je oblačenje u pitanju, proverili smo i kako to izgleda u Medicinskoj školi Nadežda Petrović u Zemunu.

U ovoj školi već godinama nema problema kada je pristojnost u pitanju, ali imaju istaknut kodeks.

“U našoj školi godinama u okviru Pravila ponašanja u školi postoji i Kodeks oblačenja koji je obavezan kako za učenike tako i za zaposlene ali i za roditelje.

Dakle i učenicima i zaposlenima, roditeljima i strankama je zabranjeno da dolaze neprikladno obučeni u školu, u kratkim majicama i majicama na bretele, šortsevima, helankama, pocepanim pantalonama, odećom sa navijačkim ili stranačkim obeležjima, papučama i sa neprikladnom šminkom.

Pravila ponašanja su postavljena i na sajtu škole, tako da svi mogu da se upoznaju sa njima”, kaže direktorka ove škole Biljana Jovanović Glavonjić za B92.net.

Kako kaže direktorka, većih problema uglavnom nema kada je prihvatanje ovih pravila u pitanju.

Naši učenici su naviknuti na primenu Kodeksa oblačenja,  kao što im je jasno da uniforme moraju da nose u nastavnim bazama-zdravstvenim ustanovama. Malih problema oko oblačenja, na početku svake školske godine, imamo sa učenicima prvog razreda, jer u nekim osnovnim školama se Kodeks oblačenja dosledno sprovodi u nekim i nije baš tako. Ali već u drugoj nedelji septembra i ti učenici prihvate pravila škole”, ističe direktorka.

Posebna pravila za mobilne telefone

Zanimljivo je i da u ovoj školi od prošle godine važi strogo pravilo za mobilne telefone kog se svi pridržavaju.

“Na početku školske 2023/2024. godine doneli smo Pravilnik o upotrebi mobilnih telefona u školi. I ovaj pravilnik se nalazi na sajtu škole.

U svakoj učionici se nalaze namenske kutije u koje učenici pre početka časa odlažu svoje mobilne telefone.

I to je jako dobro funkcionisalo prošle školske godine, tako da ove neće biti nikakvih izmena ovog Pravilnika”, zaključila je Biljana Jovanović Glavonjić.

Darko Eger rukovodilac Aktiva beogradskih osnovnih škola naveo je da za upotrebu mobilih telefona preti i kazna.

“Za korišćenje mobilnih telefona, ako to nije u vezi sa nastavom, zaprećen je ukor i to se smatra težom povredom pravila”, ističe Eger.

B92

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …