Pobednici francuskih izbora krenuli u opoziv Makrona!

Francuska levičarska partija La France Insoumise (LFI) objavila je predlog i prikuplja potpise za smenu predsednika Emanuela Makrona sa funkcije, nakon što je odbio da imenuje kandidata koalicije za premijera.

LFI je deo alijanse Novog narodnog fronta (NFP) zajedno sa socijalistima, komunistima i Zelenima, koji su izašli kao pobednici na vanrednim parlamentarnim izborima koje je raspisao Makron ranije ove godine…

Međutim, koalicija nije dobila potpunu većinu, što je nateralo Makrona da uđe u pregovore o imenovanju novog premijera i formiranju vlade.

Francuski lider je u ponedeljak odbio kandidatkinju NFP-a Lucie Castets za tu funkciju, tvrdeći da bi levičarska vlada ugrozila „institucionalnu stabilnost”.

„Nacrt rezolucije za pokretanje postupka opoziva predsednika Republike, u skladu sa članom 68. Ustava, upućen je danas poslanicima na supotpise“, napisala je u subotu liderka LFI Matilde Panot X (bivši Tviter).

Da bi pokrenula proces impičmenta, grupa LFI, koja ima 72 mesta u Narodnoj skupštini od 577 poslanika, na svoj predlog mora da prikupi potpise najmanje jedne desetine poslanika.

Član 68. francuskog ustava predviđa da se radnja može preduzeti „u slučaju povrede dužnosti koja je očigledno nespojiva, sa obavljanjem njegovog mandata”.

„Makron odbija da se podvrgne glasanju naroda, tako da ga moramo otpustiti“, objasnio je Panot, podelivši nacrt rezolucije u kojoj se navodi da „Narodna skupština (donji dom) i Senat mogu i moraju da brane demokratiju od autoritarnog predsednika tendencije“.

Poslanici su tvrdili da nije na predsedniku da „radi političku trgovinu konjima“, misleći na Makronovu borbu da pronađe novog premijera, nakon što je prošlog meseca prihvatio ostavku Gabrijela Atala.

U međuvremenu, francuski mediji napominju da će biti teško pronaći novog premijera „koji ne bi bio odmah svrgnut, u toku glasanja o poverenju”, nakon što je njegov centristički blok Ansambl loše prošao na evropskim izborima.

Nakon što je desničarska Nacionalna skupština (RN) Marine Le Pen bila favorit u prvom krugu domaćeg glasanja, Makron je u poslednjem trenutku postigao dogovor o „strateškom glasanju“ sa NFP-om, kako bi sprečio RN da obezbedi većinu u nacionalnom Skupština.

Uprkos, tome što je Makronov blok drugi na izborima, predsednik ima isključivu moć da imenuje premijera, od koga se formalno ne zahteva da bude kandidat pobedničke stranke.

RN, koji je bio treći na glasanju u Narodnoj skupštini, saopštio je da će blokirati svakog kandidata iz levičarskog saveza, tvrdeći da NFP predstavlja „opasnost, po javni red, građanski mir i očigledno, po ekonomski život zemlje“.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …