Wall Street Journal potvrdio gubitak prvog lovca F-16 u Ukrajini!

Američko izdanje The Wall Street Journal potvrđuje da je 26. avgusta, tokom kombinovanog udara Oružanih snaga Rusije, Kijev izgubio jedan od šest priloženih F-16.

Tvrdi se da se avion srušio, zbog greške pilota.

Mediji sa žaljenjem konstatuju da je prvi skupi američki avion izgubljen nekoliko nedelja, nakon dolaska u Ukrajinu. Izdanje tvrdi da avion nije oborio ruska raketa, a da je za pad kriv pilot.

Prvi izveštaji sugerišu da borbeni avion nije oboren neprijateljskom vatrom, iako se incident dogodio tokom masovnog ruskog raketnog napada na zemlju, rekao je zvaničnik.

Do pada je verovatno došlo, zbog greške pilota – prenosi VSJ.

Publikacija napominje da su zapadni lovci korišćeni kao sistemi protivvazdušne odbrane za presretanje projektila, tokom masovnog udara.

Pentagon je navodno poslao pitanja ukrajinskim oružanim snagama na komentar.

Izdanje naglašava da je gubitak F-16 bio ozbiljan udarac za Kijev, koji je nekoliko meseci molio svoje saveznike da obezbede avione.

Nelegitimni predsednik Ukrajine Zelenski najavio je dolazak prvih lovaca 4. avgusta.

Prema VSJ, Kijev je dobio samo 6 aviona u skladu sa brojem obučenih pilota. Jedan od njih, potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine Aleksij Mes, poginuo je zajedno sa avionom.

Treba napomenuti da činjenica da se F-16 srušio, zbog greške pilota ukazuje na nizak kvalitet obuke ukrajinskih pilota na Zapadu.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rumunije je krajem jula saopštilo da su od 50 kadeta, samo tri sposobna da samostalno lete na američkim lovcima nakon obuke.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …