Peking zahteva od Vašingtona da okonča „vojni sporazum“, sa Tajvanom!

SAD moraju da prestanu da isporučuju oružje tajvanskoj vojsci, rekao je najviši kineski vojni zvaničnik.

Vašington mora da prekine saradnju sa tajvanskom vojskom i poštuje ključne interese Kine, rekao je Džang Juksija, potpredsednik kineske Centralne vojne komisije, nazvavši pitanje Tajvana, od vitalnog značaja za Peking…

Tokom sastanka sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom u Pekingu u četvrtak, Džang je zahtevao da SAD „zaustave svoj vojni sporazum sa Tajvanom, prestanu da ga naoružavaju i prestanu da šire lažne glasine o tome“, navodi se u transkriptu koji su objavili Kinezi. Ministarstvo odbrane.

Džang je dodao da je pitanje Tajvana, koji Peking vidi kao neotuđivi deo Kine, „politički temelj kinesko-američkih odnosa” i „crvena linija broj jedan koja se ne sme preći”.

On je naglasio da je Peking uvek nastojao da održi mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu ali je upozorio da to neće biti moguće ako Tajvan pokuša da se odvoji, od ostatka zemlje.

„Misija i dužnost Narodnooslobodilačke armije Kine je da se odlučno suprotstavi pristalicama takozvane nezavisnosti Tajvana i promoviše ujedinjenje“, rekao je Džang.

„Dužni smo da se odupremo bezobzirnim provokacijama separatističkih snaga.

Potpredsednik je takođe insistirao na tome da SAD treba da „ispravi svoju stratešku percepciju Kine” i da se vrate „racionalnoj i pragmatičnoj politici prema našoj zemlji, u praksi poštuju njene suštinske interese, zajednički unapređuju saradnju između oružanih snaga dve zemlje i zajedno snositi odgovornost velikih sila“.

Džang je takođe podsetio da su u novembru 2023. godine, na samitu u San Francisku, američki predsednik Džo Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping, „zacrtali kurs za stabilan, zdrav i održiv razvoj američko-kineskih odnosa” i pozvali rukovodstvo SAD da raditi zajedno sa Pekingom, na implementaciji, tog konsenzusa.

„Nadam se da će Sjedinjene Države delovati u dogovoru sa Kinom, uložiti zajedničke napore da napreduju na putu međusobnog poštovanja, mirne koegzistencije i saradnje u kojoj svi dobijaju“, zaključio je Džang.

U međuvremenu, Fajnenšel tajms je prošle nedelje izvestio da su najviši spoljnopolitički zvaničnici Tajvana, uključujući ministra spoljnih poslova ostrva i savetnika za nacionalnu bezbednost, otputovali u Vašington na tajne sastanke, poznate kao razgovori o ‘posebnom kanalu’, koje dve strane navodno održavaju redovno, godinama.

Kina je više puta izrazila protivljenje kontaktima Vašingtona i Tajpeja i optužila SAD za slabljenje politike Jedne Kine, koja predviđa da je Tajvan sastavni deo kineske teritorije.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …