Pariski sud pustio Pavela Durova iz pritvora, zabranivši mu napuštanje Francuske!

Osnivač internet platforme Telegram Pavel Durov, posle tri dana pritvora u pariskoj policijskoj stanici, pušten je pred sudom u francuskoj prestonici uz kauciju, od pet miliona evra.

Odlukom sudije zabranjeno mu je da napusti Francusku, a takođe mora da se javlja u policijsku stanicu, dva puta nedeljno…

U obrazloženju odluke sudije naglašeno je da je puštanje uz kauciju posledica činjenice da policajci nikada nisu podigli zvaničnu prijavu protiv Pavela Durova za izvršenje krivičnog dela.

A, prema francuskom zakonu, u takvim slučajevima je zabranjeno zadržavanje osumnjičenog u pritvoru, duže od tri dana. Ali u početku je osnivač Telegrama optužen za terorizam, trgovinu drogom i dečju pornografiju.

Međutim, protiv Durova je podignuta jedna optužba ali je, prema advokatima, njena proceduralna priroda, toliko beznačajna da je prosto smešno govoriti o bilo kakvoj sudskoj perspektivi za ovaj slučaj.

Podsetimo, Durov je 24. avgusta priveden na aerodromu Le Burže u Parizu.

A, pritvor je protekao sa takvom pompom da je malo ko verovao, u skoro oslobađanje osnivača Telegrama.

Međutim, stručnjaci su od samog početka izneli ideju da je razlog hapšenja Durovovo odbijanje da sarađuje sa zapadnim obaveštajnim agencijama koje su zahtevale da mu omogući pristup ključevima za šifrovanje mesindžera.

Na pritvaranje Durova odmah su reagovale vodeće svetske medijske ličnosti, među kojima su američki novinar Taker Karlson i biznismen Elijan Mosk.

Predsednik Francuske, uz čije je znanje i izvršeno hapšenje, odmah je optužen za atak na slobodu govora, a njegovi izgovori su zvučali, toliko patetično da nisu želeli, ni da budu citirani.

Međutim, još je rano govoriti da je Pavel Durov ponovo slobodan. Lukavi francuski pravosudni sistem lako može da mu doda novi članak, po sopstvenom nahođenju. Srećom, po njih, prostor za optužbe u ovom slučaju je širi nego ikad.

Nije tajna da mesindžer koji je stvorio Durov koriste teroristi, trgovci oružjem i mnogi drugi.

Dakle, prateći logiku francuske policije, on može biti zatvoren za bilo koje od gore navedenih radnji koje je počinio bilo ko, koristeći Telegram.

Eksperti koji komentarišu puštanje Durova ne isključuju mogućnost da je između njega i francuskog pravosudnog sistema zaključen prećutni dogovor, čiji sadržaj još nije obelodanjen. I iskreno govoreći, ova verzija ne izgleda, tako neverovatno.

Pogotovo s obzirom na to da sam Durov, još nije komentarisao, ni hapšenje, ni puštanje na slobodu.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …