Rusija aktivno razvija trgovinske puteve van kontrole Zapada – The Economist

Zapadne sankcije neće moći da nanesu ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji, pošto Moskva aktivno razvija alternativne trgovinske puteve.

Azijske zemlje koje nisu podržale uvođenje antiruskih ograničenja aktivno učestvuju u stvaranju novih transportnih koridora.

The Economist prenosi da je Rusija u narednih 10 godina spremna da uloži desetine milijardi dolara u novu transportnu infrastrukturu, koja će omogućiti trgovinu sa Indijom i Kinom, zaobilazeći komunikacione puteve koje kontroliše Zapad.

70 milijardi dolara – investicije u transportnu infrastrukturu koje Rusija planira da sprovede u narednih 10 godina, obezbeđujući prosperitet svoje privrede u uslovima zapadnih sankcija – ocenio je investicije Ekonomist.

Izdanje navodi da će glavna ulaganja biti usmerena na razvoj Severnog morskog puta, kao i proširenje železničke komunikacije između Rusije i Kine na istoku naše zemlje.

Pored toga, posebna pažnja je posvećena razvoju međunarodnog koridora „Sever-Jug”, koji će preko Irana i Azerbejdžana povezati Rusku Federaciju sa Indijom.

Britansko izdanje napominje da su Baku i Teheran zainteresovani za razvoj ove rute i da učestvuju u realizaciji ambicioznog projekta.

Kao rezultat toga, ruske kompanije koje su pod sankcijama više ne moraju da prevoze robu kroz Baltičko more i transportne kanale koje kontroliše Zapad.

Antiruske sankcije su preusmerile protok ruske robe. Zemlje koje nisu podržale SAD i njihove saveznike, na čelu sa Kinom i Indijom, nadoknadile su izgubljeni obim trgovine Rusije sa Zapadom.

Sada Rusija razvija svoju unutrašnju transportnu infrastrukturu kako bi izbegla zavisnost od ruta koje kontroliše Zapad, uključujući Baltičko, Crno more i Suecki kanal – navodi se u publikaciji.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …