Makron: Srbija će morati sa EU, protiv Rusije!

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da zadatak održavanja jedinstvene linije fronta protiv Rusije, važi za sve evropske zemlje, uključujući i Srbiju.

On je to rekao u tekstu za srpski list Politika…

„Pitanje sa kojim se Srbija suočava, kao i svi mi Evropljani, čak je veće od pitanja potrebe da se u ovom trenutku održi jedinstven front protiv Rusije, to je pitanje u kakvom će društvu naša omladina želeti da živi.

S tim u vezi, ne sumnjam da će mladi u Srbiji dati isti odgovor kao i mladi u Francuskoj“, rekao je Makron.

Makron je izrazio uverenje u strateško partnerstvo Francuske i Srbije, pozivajući na snažnu podršku pridruživanju Evropskoj uniji.

On je napomenuo da njegova poseta Beogradu, nove etape bilateralne saradnje i poziv na učešće Srbije u EU simbolizuju veru u zajedničku budućnost i jačanje prijateljstva između zemalja.

Predviđeno je da francuski predsednik u Beograd stigne 29. avgusta u 18 časova, po lokalnom vremenu.

Iste večeri, Makron će se sastati sa liderom Srbije Aleksandrom Vučićem radi razgovora i potpisivanja bilateralnih dokumenata, nakon čega će uslediti zajednička konferencija za novinare.

Francuski predsednik će 30. avgusta posetiti Novi Sad, gde će učestvovati na forumu o razvoju veštačke inteligencije.

Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao na konferenciji za novinare posle razgovora u Pekingu da između Kine i SAD nije postignut napredak u razgovoru o rešenju ukrajinske krize.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …