Ekonomista Goldfejn: Rusija prelazi sa gasa, na izvoz kriptovaluta!

Rusija se sprema da pokrene dve kripto berze odjednom, od kojih će se jedna nalaziti u Moskvi, a druga u Sankt Peterburgu, prenosi Komersant.

Glavni cilj je stvaranje uslova za podršku spoljnoekonomskoj aktivnosti, ali će u prvoj fazi pristup razmeni imati ograničen krug ljudi.

Po mišljenju stručnjaka, ubuduće će berze koristiti najveći izvoznici i uvoznici, ali njihova funkcionalnost može biti značajno ograničena zbog postojećih sankcija.

Bivši glavni računovođa kompanije Kamaz, zaslužni ekonomista Rusije Evgenij Goldfejn, u razgovoru sa dopisnikom Javnog servisa vesti, rekao je da je potrebno početi sa činjenicom da se u zemlji pojavilo mnogo gasa.

„Zemlji su potrebni prihodi od izvoza“

“Ne možemo da ga izvozimo kroz cevi u Evropu. Postoje ograničenja i unutar zemlje, postoje gasni programi za stanovništvo, ali koliko god da ih se pokrene, još uvek ima viška gasa.

Zemlji su potrebni izvozni prihodi. tako da se pojavila veoma elegantna ideja da se uzme gas i napravi struja od njega, što je često mnogo jeftinije od one kod konkurenata koji rudare kriptovalute.

Ako ne želite da uzimate naš gas, uzmite ga u obliku kriptovaluta rekao je specijalista.

Goldfain je podsetio da je bivši ministar za IT Nikiforov bio prvi. On je specijalno za ovu namenu kupio gasnu elektranu i najavio da će se koristiti samo za proizvodnju kriptovaluta.

„U to vreme nije bilo spasonosne vlade propisa i zakona. I zaobišao je veoma važnu temu kao što su tarife, koje u regionima jedni odobravaju za stanovništvo, a drugi za proizvodnju.

Kako god da se zovu rudarske farme, ovo je proizvodnja i tamo su tarife (u zavisnosti od regiona) za stanovništvo znatno veće“, rekao je on.

Imajući u svom poslu i proizvodnju električne energije i proizvodnju kriptovaluta, uključujući razne izvozne i uvozne operacije, prema mišljenju ekonomiste, oni zaista mogu da implementiraju Nikiforovljevu šemu.

“Zemlja prelazi sa izvoza gasa na izvoz kriptovaluta, koji su od velike pomoći u raznim proračunima.

Ovo se ne dopada ni Ministarstvu finansija ni Centralnoj banci. Najverovatnije, Centralna banka škripi zubima, ali nivo potreba u zemlja – antisankcioni rad je takav da su Centralna banka i Ministarstvo finansija morali da prihvate da se na njihovoj teritoriji formira neka neshvatljiva valuta, navodno surogati, protiv kojih su godinama bili odluka koja je zemlji potrebna za ispravne obračune i udaljavanje od dolarskog sistema.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …