Zapad se ‘igra vatrom’

Zahtevi Ukrajine za dobijanje dozvole Zapada da udari duboko u Rusiju raketama dugog dometa Storm Shadov su ucena, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u utorak.

Lavrov je zamoljen da prokomentariše nedavne medijske izveštaje da je ukrajinski lider Volodimir Zelenski pojačao apele svojim pristalicama da ukinu sva ograničenja za upotrebu zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskoj teritoriji…

„Ovo je ucena, to je pokušaj da se stvori utisak da Zapad želi da izbegne preteranu eskalaciju, a zapravo je to smicalica“, rekao je Lavrov i naglasio da „Zapad ne želi da izbegne eskalaciju.

Zapad traži nevolje, otvoreno rečeno. Mislim da je to već svima jasno“.

Lavrov je dalje upozorio da će Zapad krenuti na opasan kurs, ako proširi ovlašćenja da koristi svoje oružje.

„Dugo smo slušali ovu spekulaciju o dozvoli upotrebe, ne samo Storm Shadow, već i američkih raketa dugog dometa…“

„Ponovićemo da je igranje vatrom – a oni su kao deca koja se igraju šibicama – veoma opasna stvar za odrasle kojima je povereno nuklearno oružje u jednu ili drugu zapadnu zemlju“, rekao je Lavrov.

Ukrajina je mesecima lobirala da koristi Storm Shadows, protiv ciljeva unutar Rusije.

Kijev želi da lansira rakete u srce Rusije kao „demonstracione“ napade, objavio je u subotu Gardijan. List je citirao višeg ukrajinskog zvaničnika koji je rekao da će Rusija razmotriti pregovore, samo ako veruje da Ukrajina ima sposobnost „da ugrozi Moskvu i Sankt Peterburg“.

Rakete Storm Shadov su razvijene prvenstveno u anglo-francuskoj saradnji i sada ih proizvodi evropsko zajedničko preduzeće MBDA. Istovremeno, neke komponente isporučuju SAD, što znači da Bela kuća takođe mora da pristane na njihovu upotrebu unutar Rusije.

Bajdenova administracija je do sada odbijala da to učini. Zelenski je ranije pozvao Zapad da se ne plaši potencijalne eskalacije Moskve i rekao da upad Kijeva u rusku Kursku oblast dokazuje da Moskva nema „crvene linije“.

Napad, koji je počeo 6. avgusta, najveći je te vrste na ruskoj teritoriji od izbijanja neprijateljstava između Moskve i Kijeva 2022.

Prema podacima Ministarstva odbrane u Moskvi, u napadu je ubijeno više od 6.600 ukrajinskih vojnika i uništeno je oko 800 komada vojne opreme.

Rusija je tvrdila da su ukrajinske trupe koristile oružje koje je isporučilo Zapad u napadu na region Kursk – tvrdnje koje su navodno potkrepile izveštajima zapadnih medija.

Lavrov je prošle nedelje rekao da „Zelenski nikada ne bi odlučio [da napadne rusku teritoriju] da mu Sjedinjene Države nisu naložile da to uradi“.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …