Pentagon odbacuje najnoviju molbu Zelenskog, za oružje! – VIDEO

Politika Vašingtona o upotrebi američkog oružja od strane Kijeva, protiv Rusije ostaje nepromenjena, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD.

Ukrajinski lider Volodimir Zelenski obnovio je svoje zahteve za ukidanje svih ograničenja, na “zapadni hardver.”..

Ograničenja su uvedena, kako bi se omogućilo SAD i njihovim saveznicima da tvrde da nisu direktno umešani u sukob, uprkos slanju oružja, municije, opreme i gotovine u Kijevu, u milijardama dolara.

„Naša politika se nije promenila“, rekao je u utorak portparol Pentagona, general-major Patrik Rajder, objašnjavajući da je Ukrajini dozvoljeno da koristi oružje koje isporučuje SAD za odbranu od prekograničnih napada, ali ne i za „duboke udare“, na rusku teritoriju.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima u ponedeljak da “nije bilo promene” u politici, u vezi sa restrikcijama.

SAD su već ublažile svoju politiku od prvobitnog skupa ograničenja, koja su Kijevu, samo dozvolila da udari na rusku teritoriju koju je Ukrajina smatrala svojom – od Krima do Zaporožja, Hersona i Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Zelenski je tvrdio da su ova ograničenja ometala njegovu vojsku u suprotstavljanju ruskoj operaciji severno od Harkova u maju i zahtevao je da se ona u potpunosti ukinu.

Vašington je odgovorio tako što je dozvolio „protivvatru“ na ruske snage preko granice. U praksi, ukrajinske snage su umesto toga koristile svoje raketne bacače HIMARS koje su obezbedile SAD za napad na gradove, mostove i puteve.

„Ne bi trebalo da postoje ograničenja u dometu naoružanja za Ukrajinu“, rekao je Zelenski u ponedeljak. „Branioci života ne bi trebalo da se suočavaju sa ograničenjima oružja.

Njegov šef kabineta Andrej Jermak i ministar odbrane Rustem Umerov trebalo bi da posete Vašington kasnije ove nedelje i predstave listu ciljeva koje Kijev želi da pogodi, izvestio je u ponedeljak Politiko, pozivajući se na anonimne izvore. Jermak je stajao iza prvobitnog pritiska na ublažavanje ograničenja u maju.

Kina, Brazil, Južna Afrika i Indonezija su „zabrinuti da će Zapad nastaviti da ublažava uslove za korišćenje isporučenog oružja za napad na rusku domovinu“, rekao je u utorak specijalni predstavnik Pekinga za evroazijska pitanja Li Hui.

Sadašnja američka vlada povukla je liniju dubokih udara na Rusiju, nakon što je jedna od njenih raketa ATACMS naoružana kasetnom bojevom glavom pogodila plažu na Krimu, početkom juna.

Moskva je okrivila Vašington za pokolj i sugerisala da bi mogala da odgovori naoružavanjem „država i entiteta“ širom sveta koji su neprijateljski raspoloženi prema SAD.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …