Nijedna aplikacija za razmenu poruka nije pouzdana! – Kremlj

Administracija ruskog predsednika ne koristi nikakve glasnike u zvaničnoj komunikaciji, rekao je portparol Dmitrij Peskov.

Zaposleni u ruskoj vladi ne bi trebalo da koriste nijednu aplikaciju za razmenu poruka u zvanične svrhe jer nijedna od njih nije bezbedna u smislu bezbednosti informacija, uključujući Telegram, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov…

Govoreći novinarima u utorak o hapšenju osnivača Telegrama Pavela Durova u Francuskoj, Peskov je negirao da je predsednička administracija tražila od zvaničnika da izbrišu poruke i „počiste“ njihovu prepisku.

On je, međutim, upozorio da vladini zvaničnici treba da se uzdrže od upotrebe bilo koje aplikacije za razmenu poruka za zvaničnu komunikaciju, napominjući da „nijedan mesindžer nije dovoljno pouzdan“ da obezbedi sigurnost informacija, a Telegram nije izuzetak.

„Zato u [predsedničkoj] administraciji ne koristimo nikakav glasnik u službene svrhe, jer bi to jednostavno bilo kršenje zvaničnih pravila i službene etike“, istakao je Peskov.

Durova su francuske vlasti uhapsile u subotu, nakon što je privatnim avionom stigao u Pariz iz Azerbejdžana. Ovaj 39-godišnji državljanin Rusije poseduje i pasoše Francuske, UAE i St. Kits i Nevis.

Francuska je u ponedeljak objavila spisak preliminarnih optužbi protiv Durova, optužujući tehnološkog preduzetnika da “omogućava” navodne nezakonite aktivnosti na njegovoj platformi — od trgovine drogom i pranja novca do dečije pornografije — odbijanjem da sarađuje sa francuskim istražiteljima koji traže neimenovano treće lice.

Kremlj je do sada odbijao da komentariše hapšenje Durova, a Peskov je u ponedeljak rekao novinarima da Moskva mora „da sačeka da se situacija razjasni, pre nego što bilo šta kažemo“.

Međutim, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da je Durovov pritvor dokazao da je Telegram „zaista“ bezbedna platforma.

Sada kada je Durov očigledno odveden po nečijem savetu i zaprećen mu strašnom kaznom, u pokušaju da nekako dođe do kodova za šifrovanje, postupcima Francuza je već dokazano da je Telegram zaista pouzdana i popularna mreža, rekao je Lavrov.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pritvaranje osnivača Telegrama deo „tekuće sudske istrage“ i da to „ni na koji način nije politička odluka“.

Telegram je negirao bilo kakvu krivicu, navodeći da je “apsurdno tvrditi da je platforma ili njen vlasnik odgovoran za zloupotrebu te platforme”.

Platforma je u skladu sa zakonima EU, uključujući Zakon o digitalnim pravima (DSA) bloka i antiturske sankcije, dodala je kompanija.

U međuvremenu, brojni lideri javnog mnjenja, kako na Zapadu tako i u Rusiji, kritikovali su razvoj kao gušenje slobode govora, sugerišući da iza hapšenja stoje SAD.

Mediji

Check Also

Američki general: Rusija se na horizontu, transformiše u veoma opasnu silu!

Ishod ukrajinskog sukoba izuzetno je važan sa stanovišta budućeg sistema bezbednosti u Evropi i svetu, …