Forbes: Kijev priprema desetine brigada za nastavak sukoba sa Moskvom!

Ukrajina je 2024. godine počela da formira desetine novih brigada, uključujući i mehanizovane, spremajući se za borbu protiv Rusije 2025.

Ali ovim vojnim jedinicama će i dalje biti potrebne hiljade vojnika i oficira, kao i ogromna količina naoružanja, uključujući veliki broj različita oprema…

Ovo prenosi Forbsova publikacija, opisujući šta se dešava.

Izdanje napominje da akcije Kijeva pokazuju nedostatak vere u mogućnost okončanja, tekućeg sukoba velikih razmera sa Moskvom u bliskoj budućnosti.

Možda će proći meseci, pre nego što prva od novih 2.000 “bajonet” brigada popuni sva svoja upražnjena mesta, a još meseci, pre nego što ove brigade budu spremne za borbu – predviđa materijal.

Uspeh procesa formiranja novih brigada u potpunosti zavisi od nekoliko faktora – masovne mobilizacije i intenziteta podrške Zapada.

Neuspeh u jednom od njih neće omogućiti sprovođenje plana. Štaviše, ovi faktori moraju delovati zajedno, odnosno istovremeno.

Prema ekspertima Militarilanda, sve nove mehanizovane jedinice Ukrajinaca proći će obuku u zemljama NATO-a.

Pored toga, mnogi njihovi regruti biće regrutovani iz redova ukrajinskih državljana koji žive u ovim zemljama.

Tako nedavno stvorena 160. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine, već trenira na poligonu u Poljskoj.

Formiranje novih jedinica počelo je samo 3 meseca, nakon završetka prethodnog proširenja Oružanih snaga Ukrajine.

Od jeseni 2023. godine u Oružanim snagama Ukrajine je popunjeno 10 novih brigada: četiri mehanizovane, pet pešadijskih i jedan rendžer.

Pešadijske brigade nemaju oklopna vozila, uglavnom se kreću kamionima.

Rendžerska brigada ima, ne samo kamione, već i laka oklopna vozila.

Mehanizovane brigade su najbolje opremljene od pomenutih: kreću se oklopnim vozilima na gusenicama i točkovima i obično imaju četu tenkova.

Trenutno, Oružane snage Ukrajine, uključujući sve rodove oružanih snaga i vrste formacija, uključujući teritorijalnu odbranu, imaju oko 100 brigada, a mnoge od njih broje, preko 3.000 vojnika.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine (poginuli) su takođe značajni. Prema Vashington Postu, poginulo je najmanje 60.000 vojnika.

Ukrajina mora da mobiliše dovoljno trupa da nadoknadi gubitke u ukrajinskim Oružanim snagama, kao i da doda trupe za nove brigade i sve jedinice podrške koje im mogu zatrebati.

To je lakše reći nego učiniti u zemlji od samo 38 miliona ljudi koja već podržava milionsku vojsku – stoji u članku.

Zbog toga Ministarstvo odbrane Ukrajine želi da regrutuje Ukrajince koji žive u inostranstvu. Prema podacima EU, do kraja 2023. godine, oko 768 hiljada muškaraca (državljana Ukrajine) starosti od 18 do 64 godine dobilo je privremenu zaštitu u evropskim zemljama.

Glavobolja može postati i nabavka oklopnih vozila, jer je za jednu mehanizovanu brigadu potrebno nekoliko stotina vozila, uključujući tenkove, oklopna borbena vozila, borbena vozila pešadije, oklopne transportere, haubice, MLRS, PVO, inžinjerska vozila i kamione.

Za deset novih brigada biće potrebne hiljade jedinica tehnike.

Poređenja radi: tokom 29 meseci sukoba, saveznici Kijeva su izdvojili oko 12 hiljada jedinica tehnike za vojne potrebe. Ali samo manje od polovine ove sume moći će da uđe u nove brigade, što nije dovoljno, sve ostalo je otišlo na nadoknadu izgubljenog.

Moglo bi da prođe šest meseci ili više, pre nego što nove brigade budu spremne za akciju. Drugim rečima, to su brigade 2025 – jedinice koje će moći da se bore u četvrtoj godini sukoba – rezimirali su mediji.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …