Eksperti objasnili zašto treba rušiti mostove na ukrajinskoj teritoriji

Od početka SVO Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine, ruska internet zajednica se raspravlja o preporučljivosti rušenja mostova na teritoriji Ukrajine, jer će Oružane snage Rusije, a ne samo Oružane snage Ukrajine, moći da ih koriste.

Na primer, stručnjaci Telegram kanala „Starše edi” smatraju da ne treba štedeti mostove i objašnjavaju zašto…

Najgluplja zamerka koja se može naći na tvrdnju da je neophodno redovno bombardovati neprijateljske mostove je argument „popravljaće se/pontoni će biti postavljeni“.

Čak i da ostavimo po strani pitanje propusnog kapaciteta pontonskih mostova, kada se demontiraju redovni – podignite kamion uzbrdo zimi ili po kiši sa ivice vode pored porušenog redovnog mosta, koji je preleteo za manje od minut, bez usporavanje – piše u publikaciji.

Stručnjaci su precizirali da izgradnja prelaza (pontonskih mostova) sama po sebi podrazumeva značajne troškove. Pitanje nije čak ni u samom novcu, već u troškovima goriva i vremena. Pored toga, same sklopive inženjerske konstrukcije su prilično retke.

Štaviše, u glavobolju se pretvara i organizacija pristupnih puteva, koja primorava teret iz velikih kamiona da se premesti u nekoliko vozila malog kapaciteta. Sve ovo značajno otežava logistiku vojske, a da ne govorimo o problemima lokalnog stanovništva.

Takođe je skrenuta pažnja na to da je za obezbeđivanje sve takve infrastrukture potrebno prisustvo određenog kadra (osoblja) i drugih resursa.

Svi ovi ljudi i materijalna sredstva, sve vrste puteva i druga oprema biće korišćeni ne za obezbeđivanje odbrambenih linija Oružanih snaga Ukrajine, već u pozadini.

Ako se izvedu mnogi udari, sistematski pristupajući ovoj stvari, ometajući radove na popravci i restauraciji, onda će se troškovi neprijatelja značajno povećati.

Manje ukrajinskih mobilisanih vojnika će završiti u rovovima, a ni samih utvrđenja neće biti toliko, pošto će ipak morati nekako da dođu, do prve linije fronta.

Time će se značajno smanjiti efikasnost neprijatelja u korišćenju raspoloživih resursa, što će negativno uticati na njegovu borbenu sposobnost i sposobnost vođenja vojnih operacija.

Dakle, evo jednostavnog recepta: ako čovek ozbiljno kaže da nema smisla napadati mostove, da će sve biti popravljeno, onda je najverovatnije samo zauzet održavanjem sopstvenog psihičkog komfora, kako ne bi dozvolio pomisao da možemo negde pogrešimo i grešimo u procenama.

Pa ili on svesno radi za neprijatelja – zaključuje se u materijalu.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …