Izrael napadnut stotinama raketa!

Najnoviji baraž usledio je u znak odmazde za ubistvo komandanta grupe, Fuada Šukre, prošlog meseca.

Islamska paravojna grupa Hezbolah ispalila je stotine raketa na Izrael, kako bi se osvetila za smrt svog vrhovnog komandanta Fuada Šukra, koji je ubijen u vazdušnom napadu na Bejrut, prošlog meseca.

U međuvremenu, izraelska vojska je saopštila da je izvela preventivne napade, na miliciju sa sedištem u Libanu, nakon što je zaključila da je napad neminovan.

Hezbolah je rekao da je ispalio, više od 320 raketa na 11 izraelskih vojnih lokacija u saopštenju objavljenom u nedelju rano, uključujući i one na Golanskoj visoravni koju su okupirali Izraelci.

Dodaje se da je napad došao “kao deo prvog odgovora na brutalnu cionističku agresiju na južna predgrađa Bejruta”, u kojoj je Šukr ubijen.

Izrael je ranije tvrdio da je gađao Šukra, jer je on odgovoran za smrtonosno granatiranje fudbalskog terena na Golanskoj visoravni u kojem je poginulo 12 maloletnika.

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pokrenule preventivni napad na Hezbolah, nakon što su identifikovale “opsežne pripreme” grupe za pokretanje napada. U saopštenju se navodi da je oko 100 izraelskih aviona „pogodilo i uništilo hiljade Hezbolahovih raketnih bacača“ u južnom Libanu, objavljujući snimke intenzivnog bombardovanja.

Takođe se procenjuje da je na izraelske ciljeve lansirano oko 210 raketa i 20 dronova.

„Sprečili smo većinu planiranih napada Hezbolaha i presreli smo mnoge pretnje upućene Izraelu“, rekao je portparol ID Danijel Hagari.

Hezbolah je, međutim, insistirao da izraelski preventivni udar, nije poremetio njegove aktivnosti.

Izrael i Hezbolah su rutinski razmenjivali prekograničnu artiljerijsku i raketnu vatru od početka rata sa Hamasom u Gazi u oktobru ali su sukobi do sada izbegavali direktno angažovanje u punom obimu.

Istovremeno, strah od nove regionalne eskalacije podstaknut je ubistvom političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u bombaškom napadu u Teheranu.

I Teheran i Hamas optužili su Izrael da je organizovao napad; Zapadni Jerusalim nije ni potvrdio, ni negirao svoju ulogu u atentatu.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …