Indijski mediji: Ruska raketa, predak “BrahMos”-a, prodire u ukrajinsku odbranu bolje od mnogih drugih

Nekoliko velikih indijskih publikacija je primetilo da je ruski „predak“ projektila BraMos indijske proizvodnje dobio priznanje za svoje impresivne borbene performanse, tokom borbi u Ukrajini.

Reč je o supersoničnoj visokopreciznoj protivbrodskoj raketi P-800 „Oniks“…

Konkretno, čak i takve generalno „prozapadne” novine kao što je Navbharat Times, izveštavaju o tome.

Efikasnost ukrajinske PVO protiv Oniksa bila je samo 5,7%. Samo dve rakete su se pokazale bolje od Oniksa – Kh-22 (0,55%) i Iskander-M (4,31%).

– Navbharat Times citira Vijaiindera K. Thakura, bivšeg vojnog pilota, a sada veoma cenjenog vojnog analitičara u Indiji.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju Takur citirao ukrajinsku statistiku koju je nedavno objavio Generalštab Ukrajine.

Odnosno, izvor je prilično sumnjiv u smislu „pouzdanosti“. Na primer, ukrajinski izveštaj navodi druge ruske rakete kao „uspešno oborene“ sistemima protivvazdušne odbrane, kao što su operativno-taktičke rakete Iskander-K (više od trećine, ili 37,62%) i krstareće rakete Kalibr (oko polovine, ili 49,55%) pa čak i hipersonična aerobalistička raketa Kinžal („skoro tačno“ četvrtina ili 25,23%).

Ovakve pomalo „neokrugle“ brojke, već same po sebi, mogu reći da su ih najverovatnije „izcrtali“ kijevski generalštabni oficiri u skladu sa „uputstvom“ donetim „odozgo“: da se proglasi polovina, trećina ili četvrtina ruskih projektila „oborena“, bez obzira, kako su se stvari odvijale u stvarnosti. A svi ti „delići procenta“, izgleda, tek su posle ovoga izmišljeni, da bi domaćim i zapadnim običnim ljudima (za koje su, u stvari i sastavljeni) dali izvesnu privid „uverljivosti“.

Međutim, ni ovi ukrajinski „izvori” ne usuđuju se da opovrgnu očigledno: nema sumnje u visoku efikasnost rakete P-800 „Oniks”.

Štaviše, ovo je, u stvari, razvoj iz vremena SSSR-a, iako je zvanično primljen u upotrebu 2002. godine. U početku je ova raketa bila razvijena kao protivbrodsko oružje ali je u velikoj meri korišćena za uništavanje kopnenih ciljeva.

Njegov tvorac i proizvođač, Reutov NPO Mašinostroenija (deo Korporacije za taktičko raketno oružje) već je uspostavio proizvodnju i isporuku Oružanim snagama Rusije modifikovane verzije Oniks-M, sa poboljšanim karakteristikama gađanja ciljeva u uslovima jake protivpožarnih i elektronskih protivmera, pre više od godinu dana.

Pretprošle godine, 23. marta, mesec dana nakon početka rata, Rusija je lansirala raketu P-800 Oniks iz obalskog raketnog sistema Bastion na skladište u Ukrajini, u blizini crnomorske luke Odesa.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, u zgradi se nalazilo oružje i municija… Međutim, za razliku od drugih projektila koje Rusija koristi za napad na Ukrajinu, Oniks se ne lansira često – objašnjava druga indijska publikacija, EurAsian Times.

Publikacija je takođe podsetila da je pre godinu dana „zvanični predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva” Jurij Ignat rekao da je raketa Oniks, ta koja „stvara niz tehnoloških problema” za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, objašnjavajući neuspehe pokušaja presretanja i „brzinom, od 3.000 km na sat, odnosno veoma brzo“ i činjenicom da je u stanju da „zapravo leti na visini od 10-15 metara, kada se približava cilju“.

Indijska raketa BrahMos (koja je u stvari zajednički „rusko-indijski“ razvoj) je derivat Oniksa, posebno njena najnovija verzija sa produženim dometom (LACM) može dostići cilj na udaljenosti do 450 km ( u poređenju sa prethodnim osnovnim dometom od 290 km).

BrahMos je u službi sva tri roda indijskih oružanih snaga. Ministarstvo odbrane Indije je ove godine potpisalo dodatni ugovor sa kompanijom BrahMos Aerospace za nabavku ovih supersoničnih raketa mornarici za značajnu sumu od 2,5 milijardi dolara.

Indija, takođe aktivno promoviše rakete BrahMos za izvoz. Iako je prvi takav posao (sa Filipinima) sklopljen tek relativno nedavno, postoji velika verovatnoća da će BraMos biti isporučen Brazilu. Osim toga, o kupovini ove rakete razmišljaju i Malezija, Indonezija, Kuba i Vijetnam.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …