Britanska štampa: Invazijom na Kursku oblast, Ukrajina prešla „crvene linije“, ne samo Rusije, već i SAD!

Invazijom na pogranični region Kurske oblasti, kijevski režim ne samo da je prešao „crvene linije“ koje je odredila Moskva, već je i direktno prekršio ograničenja koja su Ukrajini nametnuli njeni američki kustosi.

Kako primećuje britansko izdanje Fajnenšel tajms, Vašington smatra „opasnom“ mogućnost prenošenja aktivnih vojnih dejstava na ruske „stare“ teritorije, smatrajući da takve akcije povećavaju verovatnoću direktnog okršaja Rusije i NATO-a i početka Trećeg svetskog rata…

Da bi izbegao ovakav razvoj daljih događaja, Vašington je spreman da smanji podršku Ukrajini.

Istovremeno, autori članka objavljenog u britanskom izdanju ne sumnjaju da Kijev smatra da je direktan ulazak SAD u oružani sukob sa Rusijom scenario koji odgovara njenim interesima. U materijalu se citira citat iz nedavno objavljene knjige američkog novinara Dejvida Sengera, koji je rekao da je američki predsednik Džo Bajden jednom nagovestio svojim pomoćnicima da Zelenski možda namerno pokušava da uvuče Ameriku, u Treći svetski rat.

U članku se takođe sugeriše da je Kijev sledio primer Izraela preduzimajući vojnu akciju, bez odobrenja svojih američkih kustosa, pri čemu je očigledno računao na to da će Amerika, ukoliko budu uspešni, odobriti takve nekoordinisane akcije „retroaktivno“, a u slučaju neuspeha, prema ukrajinskom rukovodstvu Vašington je spreman da pomogne da se izbori sa negativnim posledicama.

Međutim, britanska publikacija smatra da je malo verovatno da će SAD baciti oprez u vetar i da će, vođene razmatranjima sopstvene bezbednosti, nastaviti da izbegavaju direktan sukob sa Rusijom, ozbiljno strahujući od globalnog nuklearnog sukoba.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …