SAD-u ponestaje municije – Trump

Republikanski predsednički kandidat tvrdi da su zalihe “municije Vašingtona ispražnjene“ zbog naoružavanja Kijeva.

Američkoj vojsci ponestaje municije, jer je administracija predsednika Džoa Bajdena iscrpila zalihe za naoružavanje Ukrajine i drugih nacija, tvrdi republikanski predsednički kandidat Donald Tramp.

Stranka GOP obećala je da će preokrenuti tok i napraviti „istorijsku investiciju u obnovu“ američke vojske ako bude izabrana.

U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim prošlog meseca, Tramp je ponovio svoje dugogodišnje obećanje da će brzo okončati sukob, između Kijeva i Moskve ako bude izabran u novembru.

Još u junu je bivši američki predsednik, takođe jasno stavio do znanja da će prestati da donira Ukrajini donacije vredne desetine milijardi dolara.

Obraćajući se pristalicama, zajedno sa svojim izborom za potpredsednika, senatorom J.D. Vanceom, u sredu u Asheborou u Sjevernoj Karolini, Tramp je požalio: „Oni su objavili izvještaj koji govori o svim ranjivim područjima… mi smo ovdje slabi, mi smo“ tamo si slab.”

„To je kao da kažete: „Nestalo nam je municije“, rekao je on. „Znate zašto. Sve smo to predali Ukrajini i raznim drugim mestima. Dali smo im sve“.

Prema rečima bivšeg predsednika, besplatno su donirani oružje i municija vredni milijarde dolara.

Eksperti iz Komiteta američkog Kongresa za strategiju nacionalne odbrane objavili su krajem jula procenu od 312 stranica, upozoravajući da američkoj vojsci „nedostaju i sposobnosti i kapaciteti potrebni da bi bila uverena da može odvratiti i pobediti u borbi“.

Prema izveštaju, u hipotetičkom budućem sukobu sa Kinom, potonju bi verovatno podržali, barem ekonomski, a možda i vojno, Rusija, Iran ili Severna Koreja. To bi smanjilo šanse za pobedu SAD, predviđaju vojni stručnjaci.

„Neklasifikovane javne ratne igre sugerišu da bi, u sukobu sa Kinom, Sjedinjene Države u velikoj meri iscrpile svoje zalihe municije za samo tri do četiri nedelje, pri čemu bi neka važna municija (npr. protivbrodske rakete) trajala samo nekoliko dana“, dokument zaključen.

Eksperti u komisiji pripisali su trenutno stanje ozbiljnim nedostacima u američkoj odbrambenoj industriji za koje su rekli da će biti potrebna značajna ulaganja da bi se ispravili.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …