Kamala Haris obećava vojnu moć

Potpredsednica je izjavila da je i dalje posvećena NATO-u, dok je prihvatila demokratsku predsedničku nominaciju.

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je da će se pobrinuti da američka vojska ostane “najsmrtonosnija” na planeti ako postane predsednica, na izborima u novembru…

Haris je to obećala u govoru nakon što je zvanično prihvatila predsedničku nominaciju svoje stranke tokom Demokratske nacionalne konvencije (DNC) 2024. u Čikagu, Ilinois, u četvrtak.

Ona je podsetila okupljene da se, kao potpredsednica, već „suočila sa pretnjama po našu bezbednost, pregovarala sa stranim liderima, jačala naše saveze i angažovala se sa našim hrabrim trupama u inostranstvu”.

„Kao glavnokomandujući, pobrinuću se da Amerika uvek ima najjaču, najsmrtonosniju borbenu snagu na svetu“, rekla je Haris, koja je zamenila američkog predsednika Džoa Bajdena kao kandidata svoje stranke u predsedničkoj trci u julu.

Ona je kritikovala Donalda Trampa, za koga je tvrdila da je „pretio da će napustiti NATO“.

Potpredsednica je jasno stavila do znanja da će – za razliku od svog republikanskog rivala – ostati privržena vojnom savezu predvođenom SAD, obećavši da će „kao predsednica čvrsto stajati uz Ukrajinu i naše saveznike iz NATO-a“.

Ona je takođe obećala da će se „zalagati za pravo Izraela da se brani“. Haris je insistirala da „narod Izraela, nikada više ne sme da se suoči sa užasom koji je teroristička organizacija Hamas pokrenula 7. oktobra”.

U prodoru palestinske oružane grupe u Izrael ubijeno je oko 1.200 ljudi, a oko 250 je uzeto za taoce. Izraelski vazdušni napadi i kopnena ofanziva u Gazi, pokrenuti kao odgovor na napad, već su ostavili više od 40.000 mrtvih i više od 93.000 ranjenih, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Potpredsednica je takođe rekla da će ispuniti “svetu obavezu” da brine o američkim vojnicima i njihovim porodicama ako bude izabrana u Belu kuću.

„Uvek ću poštovati i nikada omalovažavati njihovu službu i žrtvu“, rekla je ona.

Bajden, koji se u ponedeljak obratio DNC-u, takođe je napao Trampa, zbog njegovog stava o NATO-u.

„Kada je Tramp napustio funkciju, Evropa u NATO-u je bila u dronjcima – nije šala“, rekao je predsednik.

Tokom svog boravka u Beloj kući između 2016. i 2020. godine, Tramp je optužio evropske zemlje koje nisu uspele da ispune cilj vojne potrošnje od 2% da su slobodne, pokušavajući da iskoriste prednosti Vašingtona.

Ranije ove godine, republikanski kandidat se prisetio, kako je liderima NATO-a rekao da SAD neće braniti “delinkventne” članice bloka.

Politiko je u julu izvestio, pozivajući se na Trampove stručnjake za nacionalnu bezbednost, da, ako bi ponovo postao predsednik, „verovatno“ ne bi potpuno napustio NATO, već bi mogao da revidira blok, kako bi svojim evropskim članicama dao veću odgovornost.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …