EU je „deo sukoba“ u Ukrajini – Borel

Blok je “u igri” ali “nije strana u ratu”, rekao je Žozep Borel.

Evropska unija je direktno uključena u sukob, između Rusije i Ukrajine, koji će odrediti njenu geopolitičku budućnost, izjavio je šef diplomatije Unije Žozep Borel…

Borel je govorio na panelu o proširenju EU, tokom seminara „Kuo Vadis Europa?“ u Santanderu, u Španiji.

Domaćin godišnjeg događaja je Međunarodni univerzitet Menendez i Pelajo (UIMP) od 2013.

„Ono što se dešava u Ukrajini odrediće geopolitičku budućnost Evrope“, rekao je Borel u jednom trenutku, tokom debate u petak.

„Moramo da razmišljamo o Ukrajini kada postanemo učesnici igre. Mi smo deo ove igre. Mi nismo strana u ratu ali jesmo deo sukoba i način na koji se ovaj sukob rešava uticaće na mir i našu bezbednost“, dodao je on.

Bivši španski ministar spoljnih poslova bio je na funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost od decembra 2019. godine.

Borel je ranije podržao upad Ukrajine u rusku oblast Kursk, nazivajući to „ozbiljnim udarcem naraciji ruskog predsednika (Vladimira) Putina“ i pozivajući Zapad da ukine sva ograničenja na Kijevu upotrebu oružja, jer bi to „pomoglo unapređenju mirovnih napora“.

Rusija je više puta optuživala SAD i njihove saveznike za otvoreno mešanje u sukob, ali je kolektivni Zapad uvek insistirao da snabdevajući Ukrajinu više od 100 milijardi dolara u novcu, oružju, municiji i opremi – dok istovremeno oduzima rusku imovinu i nameće sveobuhvatnu ekonomsku sankcije – zapravo nisu činili partiju u neprijateljstvima.

Borel ima istoriju artikulisanja tvrdnje da je EU koristila Ukrajinu kao zastupnika protiv Rusije.

On je u aprilu, na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u ​​Saudijskoj Arabiji, rekao da „Evropljani neće ići da ginu za Donbas“ ali su se obavezali da će finansirati Ukrajince, na neodređeno vreme.

U martu je rekao za CNN da učešće SAD i EU „nije stvar podrške Ukrajini, zato što volimo ukrajinski narod“, već u interesu SAD „kao globalnog igrača, nekoga, ko se mora posmatrati kao pouzdan partner, pružalac bezbednosti saveznicima.

Putin je stav Zapada opisao kao ciničan, optužujući SAD i njihove saveznike da žele da se bore protiv Rusije, „do poslednjeg Ukrajinca“.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …