Ukrajinci će uskoro videti, kako ih je Zapad „iskoristio“ – Lukašenko

Ukrajinci će na kraju biti razočarani svojim sadašnjim pomagačima, rekao je beloruski predsednik.

Građani Ukrajine će na kraju priznati da su se SAD i njihovi saveznici prema njima ponašali kao prema topovskom mesu, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko…

U intervjuu za televiziju Rusija 1 u nedelju, Lukašenko je tvrdio da je ukrajinski lider Volodimir Zelenski izgubio podršku običnih Ukrajinaca i da je većina „besnih nacionalista“ koji su nekada postavljali dnevni red u Kijevu, sada umrla.

Kada shvate da su jednostavno iskorišćeni, pa bačeni, kada Ukrajinci to shvate, doći će kod nas“, rekao je Lukašenko.

„Obnovićemo sve što je porušeno ali na viši nivo.

Prema rečima beloruskog predsednika, Zapad želi da ukrajinske muškarce pretvori u topovsko meso, a njihove žene u seksualne robinje.

„Lepe Ukrajinke jednostavno žive od prostitucije. I muškarci se naviknu na šta god [Zapad] žele“, rekao je Lukašenko. „Sada žele da ih rasporede na liniju fronta.

Skoro tri četvrtine Ukrajinaca „mrzi Zelenskog“, tvrdi Lukašenko, „zato što obećava jedno, a radi drugo; jer ljudi umiru“. Bivši glumac izabran je za predsednika 2019. obećavajući da će pronaći mirno rešenje za sukob sa republikama Donbasa ali je brzo završio na usvajanju iste neprijateljske politike kao i njegov prethodnik.

Lukašenko je rekao da je upozorio Zelenskog da je Zapad nestabilan.

Novi predsednik u SAD bi mogao da „odbije da poštuje stare dogovore“, a čak i ako mu Velika Britanija da dovoljno novca da negde kupi vilu, velike su šanse da bi ga ukrajinski obaveštajci ubili kao izdajnika, tvrdi beloruski lider.

Kao primer Ukrajincima šta ne treba da rade, beloruski predsednik je izdvojio Jermeniju, čija se vlada nedavno okrenula SAD i Francuskoj.

„Ali kakva je to politika?! – rekao je Lukašenko. „Francuska? [Emanuel] Makron? Makron odlazi sutra i svi će zaboraviti na Jermeniju. Upravo onako, kako se to dogodilo u Avganistanu“, kada su se SAD povukle, dodao je on, misleći na događaje od pre tri godine.

Prema Lukašenku, rusko-ukrajinski sukob će se na kraju okončati i normalni odnosi će biti obnovljeni.

„Doći će vreme. Čujte, i rat protiv Nemaca je bio žestok. Ali sa tim bivšim fašistima smo do nedavno bili prijatelji“, istakao je on, misleći na Drugi svetski rat.

„Radili smo zajedno. Pronašli smo osnovu za to. Zar ne možemo da obnovimo naše dobre odnose? Mi ćemo ih obnoviti“.

Međutim, ako Kijev nastavi da eskalira stvari – kao što je bio slučaj sa nedavnim upadom u rusku Kursku oblast – Ukrajina bi mogla biti potpuno uništena, upozorio je Lukašenko.

Mediji

Check Also

U kakvoj su vezi, Šolcov „mirovni plan“ za Ukrajinu i kolaps nemačke privrede

U sredu, 11. septembra, na brifingu, zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala …