Izrael očekuje da SAD i drugi saveznici pomognu u bombardovanju Irana!

Izraelski ministar spoljnih poslova pozvao je svoje britanske i francuske kolege da „javno razjasne” svoje obaveze

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da njegova zemlja očekuje da ne samo Sjedinjene Države, već i njihovi saveznici, uključujući Britaniju i Francusku, pomognu u ofanzivnim operacijama, protiv Teherana u slučaju direktnog sukoba…

Kac je to rekao, tokom sastanka sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem i francuskim ministrom spoljnih poslova Stefanom Sežurom u Jerusalimu u petak, navodi se u saopštenju njegovog kabineta na hebrejskom jeziku.

„Izrael očekuje da Francuska i Britanija javno objasne Iranu da je neprihvatljivo da napada Izrael i da će se koalicija predvođena SAD, ako Iran napadne, pridružiti Izraelu, ne samo u odbrani, već i u napadu na značajne ciljeve u Iranu. navodi se u saopštenju za štampu, a prenosi Times of Israel.

Kac je u postu na X-u (bivši Tviter) ponovio da je „jasno stavio do znanja” svojim kolegama da treba javno da objave da će njihove zemlje „stati uz Izrael, ne samo u odbrani, već i u napadima na ciljeve u Iranu”.

Francuske i britanske diplomate su umanjile te tvrdnje, a Sejourne je rekao novinarima da bi bilo “neprikladno” razgovarati o bilo kakvoj “odmazdi ili pripremi za izraelsku odmazdu” usred diplomatskih napora da se pregovara o sporazumu, o okončanju rata u Gazi.

U zajedničkom francusko-britanskom saopštenju, nakon sastanka, takođe se ne pominju bilo kakve koalicije, protiv Irana.

„Pozvali smo Iran i njegove zastupnike da odustanu od stalnih pretnji vojnim napadom na Izrael. Takođe smo naglasili svim stranama da se spirala eskalacije odmazde mora prekinuti“, rekli su oni u svom jedinom osvrtu na Teheran.

Sastanak u Jerusalimu održan je neposredno, pre nego što je poslednja runda indirektnih pregovora o prekidu vatre završena bez napretka, iako je bilo obećanja da će se sledeće nedelje vratiti za pregovarački sto.

Rat između Izraela i Hamasa traje već 10 meseci otkako je militantna grupa izvršila smrtonosni upad koji je ostavio oko 1.100 mrtvih i oko 200 talaca.

Masovni odgovor Izraela odneo je preko 40.000 palestinskih života, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze.

Rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku dramatično je pogoršan ubistvom šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanija, koji je bio vodeći pregovarač palestinske oružane grupe u indirektnim pregovorima sa Izraelom.

On je ubijen u Teheranu 31. juna, nekoliko sati, nakon što je prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

Iran je obećao da će “strogo kazniti” Izrael, koji nije ni priznao, ni negirao bilo kakvu umešanost u ubistvo.

SAD su rasporedile dodatne ratne brodove i podmornicu na Bliskom istoku, kako bi zaštitile jevrejsku državu od mogućih napada ali ostaje nejasno da li je Vašington pristao, na bilo kakve planove za bombardovanje Irana.

U aprilu, kada je Iran ispalio stotine projektila i bespilotnih letelica na Izrael u znak odmazde za bombardovanje njegove ambasade u Damasku, američki borbeni avioni i ratni brodovi pomogli su da se presretnu mnoge pristigle rakete.

Međutim, ovo je bila čisto odbrambena operacija, bez direktnog kontraudara na ciljeve unutar Irana.

Mediji

Check Also

Šefovi CIA i MI6 upozoravaju na pretnje ‘svetskom poretku’!

Američki i britanski šefovi špijuna naveli su Kinu i Rusiju kao glavne izazivače status kvo. …