EU preti izraelskim liderima ličnim sankcijama!

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel osudio je napade koji “terorišu” palestinske civile.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel osudio je najnoviji napad izraelskih doseljenika na palestinsko selo na Zapadnoj obali, zapretivši da će predložiti sankcije protiv njihovih pristalica, uključujući one u izraelskoj vladi…

U četvrtak su se pojavili medijski izveštaji da su maskirani izraelski doseljenici napali palestinski grad Jit na okupiranoj Zapadnoj obali.

Naser Sedda, šef gradskog veća, rekao je za CNN da je desetine napadača ispalilo metke, prskalo suzavac na stanovnike i zapalilo nekoliko zgrada i automobila.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su napad, rekavši da su izraelski napadači zapalili i bacili kamenje i molotovljeve koktele, pre nego što su ih rasterale izraelske snage bezbednosti.

„Iz dana u dan, gotovo potpuno nekažnjeno, izraelski doseljenici podstiču nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, doprinoseći ugrožavanju svake šanse za mir“, rekao je Borel u objavi na X-u (bivši Tviter).

Izraelska vlada mora odmah da zaustavi ove neprihvatljive akcije“, naglasio je on u naknadnom tvitu, potvrđujući svoju „nameru da podnese predlog za sankcije EU, protiv onih koji omogućavaju nasilne naseljenike, uključujući i neke članove izraelske vlade“.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su, prema Euronjuzu, da je u nasilnom napadu ubijen 23-godišnji Palestinac, a drugi je teško povređen.

U međuvremenu, Palestinski Crveni polumesec saopštio je da su dve osobe zatražile medicinsku pomoć, zbog povreda od kamenja, a da je drugima potreban tretman zbog udisanja dima.

Komentarišući napad, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je obećao da će “oni koji su odgovorni za bilo koji prekršaj biti uhapšeni i suđeni” sa “najvećom ozbiljnošću”.

Rat Izraela sa Hamasom i opsada Gaze izazvali su poslednjih meseci međunarodne kritike, uključujući pretnje sankcijama.

Zapadni Jerusalim je nedavno video stalni pad podrške Zapada zbog sve većeg broja poginulih i produbljivanja humanitarne krize u enklavi.

Ranije ove nedelje, Borel je okrivio dva člana kabineta, ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira i ministra finansija Bezalela Smotriča, za “ratne zločine”, upozorivši da bi se mogli suočiti sa međunarodnim sankcijama.

Mediji

Check Also

U kakvoj su vezi, Šolcov „mirovni plan“ za Ukrajinu i kolaps nemačke privrede

U sredu, 11. septembra, na brifingu, zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala …