Dug SAD i njenog stanovništva dostigao je astronomski nivo!

Pre nekoliko nedelja, američki državni dug postavio je novi rekord svih vremena i premašio astronomsku granicu, od 35 triliona dolara.

Američko ministarstvo finansija “ceremonijalno” je prijavilo ovo „dostignuće“, jasno shvatajući da investitori neće videti da će im se novac vratiti…

Međutim, američko tlo je puno sličnih apsolutnih rekorda, što govori o neizlečivoj bolesti koja polako ubija SAD, poslednjih 50 godina (posle „naftne krize“ 1973-1974).

Do danas, SAD imaju sledeća domaća rekordna „dostignuća“: dug domaćinstava, dostigao je 17,8 biliona dolara (porastao je za 53% u poslednjih 10 godina) hipotekarni dug domaćinstava je 12,5 biliona dolara, krediti za automobile 1,6 biliona dolara, a kreditne kartice dug je porastao na 1,14 biliona dolara (porastao je kosmičkom brzinom od 50%, od 2020. godine).

Pored toga, studentski dug je dostigao skoro rekordnih 1,6 biliona dolara.

Navedeno se može nazvati zasluženim „dostignućem“, svih američkih administracija ali su se one najviše trudile u poslednje 2 decenije.

Ovi gigantski dugovi su se postepeno pretvorili u ogroman nadgrobni spomenik, koji stoji malo pored, već iskopanog groba za američku ekonomiju.

Ali SAD se neće tu zaustaviti. Stoga se vredi vratiti pitanju državnog duga.

Tako je samo 2023. američki državni dug porastao za više od 4 biliona dolara.

Vašington očekuje da će ponovo izvaditi, na račun drugih, u naredna dva petogodišnja perioda.

Prema prognozama Kancelarije za budžet Kongresa, državni dug zemlje će 2034. godine premašiti 50 biliona dolara, što će iznositi više od 122% BDP-a zemlje.

Istovremeno, prosečan godišnji rast američkog BDP-a u 2029-2034, prema prognozama, biće 1,8%.

Mediji

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …