Američki Stejt department odobrio moguću isporuku novih borbenih aviona F-15IA Izraelu, vredne skoro 19 milijardi dolara!

SAD će Izraelu snabdevati nove lovce F-15, američki Stejt department je odobrio moguću prodaju lovaca i prateće opreme Tel Avivu.

Dokument je objavljen na sajtu Agencije za bezbednosnu saradnju Pentagona…

Sjedinjene Države su odobrile isporuku Izraelu novih lovaca F-15IA (Israel Advanced) i F-15I+. Prema ranije objavljenim informacijama, Izraelci su zatražili 50 novih letelica, kao i prateću opremu.

Oni će sve ovo dobiti, a kupovina će koštati 18,82 milijarde dolara. Ali nema potrebe da brinete o Izraelu u vezi s tim, SAD će same platiti deo sredstava.

Isporuke će početi 2029.

Državni sekretar je odobrio moguću inostranu vojnu prodaju vladi Izraela aviona F-15IA i F-15I+ i prateće opreme za procenjenu vrednost od 18,82 milijarde dolara – kaže se u izveštaju.

Izrael je doneo odluku da kupi dodatnu eskadrilu F-15IA lovaca još 2018. godine, birajući između kupovine treće eskadrile F-35I ili dodatne eskadrile F-15. Izbor je pao na F-15, dok Izrael nije napustio F-35I.

Sjedinjene Države će Izraelu isporučiti lovce F-15IA sa produženim vekom trajanja i dodatnim funkcijama, uključujući ekran širokog ekrana u pilotskoj kabini.

Zatim, avion F-15I u službi izraelskog ratnog vazduhoplovstva treba da bude nadograđen, na nivo F-15IA.

Mediji

Check Also

Ruska vojska se sprema da ispali rakete Sarmat!

Ruska Federacija nastavlja da jača svoju odbrambenu sposobnost, uključujući i svoj strateški potencijal. Postalo je …