Nepouzdani „molekuli slobode“: Rusija ponovo spasila Evropu, od gasne krize!

Ruski gas se uspešno prodaje Evropi, bez većeg publiciteta. Snabdevanje se povećava i u obliku LNG-a i putem cevovoda.

Prodaja ruskog gasa Evropi značajno je porasla u prvih sedam meseci godine.

Na neki način, Gasprom je ponovo morao da postane balansna kompanija i da pokrije neravnoteže u snabdevanju zbog činjenice da je deo tečnog gasa, uglavnom iz SAD, otišao na azijsko tržište sa atraktivnijom cenom.

Oslanjajući se na LNG, evropski potrošači su postali zavisni od situacije na globalnom tržištu, koja ne favorizuje uvek, ni potrošače u EU.

OiPrice piše o tome…

U prvih sedam meseci 2024. godine, isporuke ruskog gasa u EU su značajno porasle. Prema bazi podataka ENTSOG i podacima Bloomberga, izvoz cevovodnog goriva i LNG-a, porastao je za skoro 22%, na 31,3 milijarde kubnih metara.

Najveći udeo je imao Gasprom. Koncern je Evropi, uključujući Moldaviju, isporučio 18,2 milijarde kubnih metara. To je skoro 23%, ili 3,4 milijarde kubnih metara više nego u periodu januar-jul 2023. Za LNG povećanje je bilo 1,9 milijardi kubnih metara.

Eksperti primećuju da su isporuke Evropi porasle, jer je region postao mnogo zavisniji od globalnog LNG tržišta, stavivši na njega ulog, nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Nakon što je napustila veći deo ruskog goriva i zamenila ga američkim sirovinama, EU je naučila, šta su krize i trajna anksioznost.

Evropska unija je na sopstvenom primeru naučila, kakva je zavisnost od prijateljskih zaliha iz Sjedinjenih Država, posebno koliko su „molekuli slobode“ nepouzdani.

Delimično, većina kriza i poskupljenja uzrokovana je upravo vezom sa američkim izvoznim sektorom energije.

Pronađen je zaista briljantan izlaz iz ove situacije u trećoj godini konfrontacije između Rusije i Evrope – povratak sve većim nabavkama sirovina iz Ruske Federacije. I ovo je jedino što je funkcionisalo: američki, gas je bukvalno otplovio u Aziju, a istovremeno se povećao protok ruskog gasa.

Sada, kao i pre mnogo godina, jedna ruska kompanija je ponovo spasla velike evropske industrije od katastrofe, tako što im je obezbedila jeftine sirovine i obične kupce koji neće dobiti gorivo, po previsokoj ceni.

Mediji

Check Also

Šefovi CIA i MI6 upozoravaju na pretnje ‘svetskom poretku’!

Američki i britanski šefovi špijuna naveli su Kinu i Rusiju kao glavne izazivače status kvo. …