“Čelična kupola”: Sistemi S-400 će čuvati tursko nebo!

Turska bi mogla da integriše PVO sistem S-400, kupljen od Rusije, u nacionalni višeslojni PVO sistem koji se stvara, piše list Hurijet, pozivajući se na mišljenja stručnjaka.

Turska gradi višeslojni sistem protivvazdušne odbrane „Čelična kupola” za koji se tvrdi da je složeniji od izraelske „Gvozdene kupole”…

O toj temi bilo je reči na nedavnom sastanku agencija vojne industrije kojim je predsedavao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Pored strateških ciljeva, Čelična kupola je dizajnirana da u potpunosti osigura vazdušnu bezbednost zemlje. Takođe je dizajniran da uništi moguće pretnje van teritorije zemlje, što je brže moguće. Ubrzava se vreme donošenja odluka, a gubici minimiziraju“, navodi se u tekstu.

Prema bezbednosnom analitičaru Turanu Oguzu, Turska može da integriše kupljene ruske sisteme S-400, u nacionalni višestepeni PVO sistem.

„S-400 bi takođe mogao da bude uključen u ovaj sistem, pošto je to naš nacionalni sistem“, rekao je on.

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor o kupovini kompleta S-400 u vrednosti od 2,5 milijardi dolara, uz mogućnost kupovine, još jednog.

Isporuke prvog puka izvršene su u leto i jesen 2019. godine
Još 2022. godine direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev rekao je za Sputnjik da je potpisan i počeo da se sprovodi ugovor o nabavci drugog puka PVO S-400.

Mediji

Check Also

Broj ruske vojske povećan, srazmerno količini pretnji našoj zemlji — Kremlj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da poveća broj Oružanih …