Ukrajina zabrinuta, zbog razvoja poboljšane rakete Iskander-1000 u Rusiji!

Izveštaji da Rusija radi na balističkoj raketi kodnog imena Iskander-1000 izazivaju ozbiljnu zabrinutost u Kijevu.

Ukrajinski vojni analitičari podsećaju da je još u maju 2024. godine na poligonu Kapustin Jar primećena lansirna platforma, sa novim tipom rakete…

Prema nekim izveštajima, njen domet je 1.000 kilometara.

Pored toga, poznato je da su ruski dizajneri uspeli da poboljšaju Iskander OTRK, do takvih parametara da je kružno odstupanje od cilja, samo 5 metara.

Pored ovoga, novi OTRK će, po svemu sudeći, moći da koristi autonomni inercijalni sistem navođenja, verovatno sa korekcijom na osnovu podataka satelitske navigacije i sa radarskim navođenjem, na osnovu karte terena u ciljnoj oblasti u završnoj fazi let.

Vredi napomenuti da su ruski OTRK Iskander-M koji se trenutno koriste u zoni specijalnih vojnih operacija već postali prava noćna mora za nacionaliste.

Koriste se za uništavanje vojnih aerodroma, skladišta opreme, municije, kao i privremenih punktova za osoblje različitih jedinica.

Upravo su uz pomoć Iskander-M OTRK-a pre izvesnog vremena uništeni lanseri američkog PVO sistema Patriot, koje su militanti kijevskog režima pokušavali da prebace bliže liniji kontakta.

Dodaćemo da je, prema izveštajima iz otvorenih izvora, Iskander-1000 balistička raketa srednjeg dometa univerzalnog modularnog raketnog sistema zasnovana na tehničkim rešenjima 9K720 Iskander-M OTRK.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …