The Telegraph: IT stručnjaci iz Rusije i Belorusije razvili softver za britanske podmornice!

Britanski inženjeri su prekršili pravila Ministarstva odbrane Velike Britanije i tajno dozvolili Rusima i Belorusima da kreiraju softver za opremu, na nuklearnim podmornicama lokalne mornarice.

Ovo je objavio The Telegraph, raspirujući skandal u kraljevstvu.

Publikacija napominje da je britanska kompanija Rolls-Roice Submarines Limited (ćerka kompanija Rolls-Roice plc holdinga) koja proizvodi podmorske nuklearne generatore pare (NSRP) i sekundarne pogonske sisteme za Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenela razvoj softvera na konsalting firmu, VM Repli Limited (registrovana u decembru 2010, kancelarija u Londonu) koja je zauzvrat privukla IT stručnjake iz Rusije i Belorusije da izvedu posao.

Istraga je pokazala da je VM Repli Limited sakrio pravu lokaciju IT stručnjaka od kupca, čime je ozbiljno ugrozio bezbednost svoje zemlje.

Prema pisanju publikacije, ovaj softver bi potencijalno mogao da se koristi za određivanje lokacije britanskih podmornica.

Kao odgovor, Rolls-Roice Submarines Limited je uverio da je „sistem ostao netaknut“ i da je saradnja sa VM Repli Limited, već prekinuta.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je navelo da opisani incident nije uticao na odbrambenu sposobnost kraljevstva.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …