Kritičan trenutak – Veliki rat neizbežan! Teheran će napasti Izrael ali na način kojim izbegava rat!

U ovom trenutku, veliki rat na Bliskom istoku izgleda neizbežan.

SAD i njihovi saveznici očajnički pokušavaju da spreče moguću eskalaciju u regionu ali Teheran kaže da mora da povrati odvraćanje od Izraela istovremeno izbegavajući širi rat…

Posmatrači Rojtersa to nazivaju nemogućom misijom, jer će svaki napad bilo koje strane dovesti, do sve više „odgovora“ i udara.

Obe strane u sukobu to razumeju. Izrael je čak pokrenuo koordinaciju situacije iz komandnog bunkera ispod jerusalimskih brda, a Iran koristi medije da demonstrira svoju odlučnost i moć.

Ovo je kritičan trenutak. Angažovani smo u intenzivnoj diplomatiji skoro danonoćno sa vrlo jednostavnom porukom: sve strane moraju da se uzdrže od eskalacije, sve strane moraju preduzeti korake da smanje tenzije

„Govorimo o ratu između Irana i Izraela“, rekao je Blinken novinarima u kratkim komentarima u ponedeljak, u Vašingtonu.

Ovaj potez SAD bio je samo jedan element šireg napora zvaničnika da spreče eskalaciju između Irana i Izraela koja bi mogla da gurne region, ka regionalnom ratu punog razmera.

Tel Aviv se umorio od čekanja da Iran odgovori na njegove akcije i predlaže preventivne mere. Sa svoje strane, Iran je ponovio svoju želju da izbegne rat punog razmera sa Izraelom ali je uporno obećao da će napasti jevrejsku državu.

Uprkos najboljim naporima zapadnih saveznika i suprotstavljenim izjavama bliskoistočnih protivnika, čini se da je rat neizbežan.

Nije postignuto smirivanje situacije; niko ne želi da napravi prvi korak i odustane, smatrajući to sramotom i neispunjavanjem obećanja.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …