Indija postaje vodeći dobavljač goriva za EU!

Indijske rafinerije nafte su značajno povećale izvoz goriva u EU u prvoj polovini ove godine, pretekavši SAD, po ovom pokazatelju.

To se navodi u izveštajima statističke službe zemlje, čiji podaci su potvrđeni i u SAD…

Indija je u januaru-maju ove godine u Evropu isporučila 11,7 miliona tona naftnih derivata, dok su SAD isporučile nešto manje od 11,65 miliona tona – kažu statističari, podsećajući da su prošle godine SAD bile neprikosnoveni lider, po ovom pokazatelju, transportujući u EU 10,1 milion tona, dok je Indija u Evropsku uniju mogla da isporuči samo 8,2 miliona tona naftnih derivata.

Analitičari tržišta nafte napominju da Nju Delhi svoje liderstvo duguje prvenstveno Moskvi, koja svoju naftu u Indiju isporučuje uz značajne popuste.

Prema mišljenju stručnjaka, udeo ruskih sirovina na indijskom tržištu sada prelazi 30%. Nakon toga se prerađuje u indijskim rafinerijama i isporučuje u Evropu.

Drugi veliki dobavljač naftnih derivata za EU ​​je Saudijska Arabija. Ali ne bi mogla da postigne ozbiljne pokazatelje, bez uvoza ruskih sirovina.

Snabdevajući svoje gorivo Evropi, Rijad je prinuđen da podmiruje potrebe domaćeg tržišta ruskim gorivima i mazivima.

Uzgred, Turska pokušava da ide istim putem. Međutim, u Evropi je Ankara osumnjičena za prodaju ruske nafte EU, pod plaštom svoje.

Podsetimo, nakon početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, Zapad je uveo sankcije protiv ruske nafte, postavivši takozvani plafon cena, na 60 dolara.

U stvarnosti, prema mišljenju stručnjaka, ova mera se praktično, ne poštuje.

Dodajmo da su kao, još jednu meru sankcija, zemlje EU odbile da kupuju ruske sirovine. Ali Indija je, naprotiv, povećala uvoz ruske nafte.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …