Hrvatska obavestila EK o spremnosti da isporuči naftu Mađarskoj i Slovačkoj!

Hrvatska je obavestila EK o spremnosti da isporuči naftu Mađarskoj i Slovačkoj.

Operater Jadranskog naftovoda (JANAF) spreman je kao kompanija da vodi pregovore sa [mađarskim energetskim holdingom] MOL-om o pitanjima logistike i obezbeđivanja energetske sigurnosti u promenjenim uslovima“, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković…

Hrvatska je formalno obavestila Evropsku komisiju (EK) Mađarsku i Slovačku o spremnosti da dve zemlje obezbede naftu, preko Jadranskog naftovoda JANAF, izjavio je na sednici Vlade Hrvatske premijer Andrej Plenković.

Premijer je napomenuo da je uputio relevantna pisma predsednici EK Ursuli fon der Lajen, premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i premijeru Slovačke Robertu Ficu.

Operater Jadranskog naftovoda (JANAF) spreman je kao kompanija da vodi pregovore sa [mađarskim energetskim holdingom] MOL-om o pitanjima logistike i obezbeđivanja energetske bezbednosti u izmenjenim uslovima“, rekao je premijer, a citira Jutarnji list.

Pismo je poslato u sredu “u kontekstu ukrajinske odluke da obustavi tranzit nafte ruske kompanije Lukoil, preko njene teritorije”, rekao je Plenković. Hrvatska i JANAF spremni su da mađarskim i slovačkim rafinerijama obezbede sirovinu u ukupnom iznosu, od više od 14 miliona metričkih tona, naglasio je premijer.

Predviđeno je da se snabdevanje vrši preko gasovoda koji povezuje lučki terminal Omišalj, na ostrvu Krk u Jadranskom moru, sa teritorijom Mađarske.

Ukrajina je 17. jula jednostrano blokirala isporuke nafte, preko naftovoda Družba, pod izgovorom sankcija protiv ruskog proizvođača nafte Lukoil.

Slovačka i Mađarska zahtevale su hitan početak konsultacija sa Ukrajinom, uz posredovanje Evropske komisije.

Ovaj drugi do sada nije preduzeo nikakve mere, u vezi sa ovom situacijom.

EK je odbila da održi hitne konsultacije o isporuci nafte Mađarskoj i Slovačkoj koje je blokirao Kijev, rekao je portparol Komisije Balaž Ujvari, na brifingu ranije danas u Briselu.

Evropska komisija je potvrdila da je preliminarno zaključila da ne postoji neposredna pretnja energetskoj bezbednosti EU i stoga ne smatra da su potrebne hitne konsultacije, rekao je portparol.

Mediji

Check Also

Američki general: Rusija se na horizontu, transformiše u veoma opasnu silu!

Ishod ukrajinskog sukoba izuzetno je važan sa stanovišta budućeg sistema bezbednosti u Evropi i svetu, …