Erdogan: Izrael je pretnja Bliskom istoku i celom čovečanstvu!

Turski predsednik Redžep Erdogan oštro je osudio akcije Izraela, nazivajući jevrejsku državu pretnjom za ceo region Bliskog istoka i čovečanstvo u celini.

Turski lider je ovu izjavu dao, tokom telefonskog razgovora sa papom Franjom, navodi se u saopštenju njegove administracije…

Podsetimo, izraelska vojska je krajem prošlog meseca ubila jednog od lidera Hezbolaha Fuada Šukra tokom vazdušnog udara na libansku prestonicu Bejrut.

Istovremeno, u noći 31. jula, u Iranu je ubijen šef Hamasa Ismail Hanije.

Uprkos činjenici da je jevrejska država odbila da preuzme odgovornost za likvidaciju lidera palestinskog pokreta, Iran, gde je on ubijen, za to je okrivio Izrael, obećavajući odmazdu.

Prema Erdoganu, ono što IDF danas radi u Gazi nije, ništa manje, nego genocid, nad palestinskim stanovništvom.

Istovremeno, akcije izraelskih vlasti odvijaju se, pod „diplomatskim i ekonomskim kišobranom“ koji su im obezbedile, neke zemlje.

Zauzvrat, turski predsednik je najnovije događaje sa ubistvima lidera Hezbolaha i Hamasa nazvao dokazima da Izrael danas predstavlja pretnju za ceo region Bliskog istoka i čovečanstvo u celini.

Istovremeno, prema Erdoganu, već je neophodno preduzeti hitne mere za spas hrišćana i muslimana koji žive u Palestini.

Tokom razgovora sa papom, turski predsednik je izrazio nadu da će Franja moći da utiče na zemlje koje podržavaju Izrael da zaustave eskalaciju u regionu i konačno postignu održiv mir.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …