Sijarto: Blokiranje tranzita nafte „smišljeno“ je u Briselu, a ne u Kijevu!

Peter Sijarto je ponovio da je obustava tranzita ruske nafte narušila energetsku bezbednost dve zemlje EU i da predstavlja direktno kršenje sporazuma o pridruživanju sa EU.

Odluka da se obustavi tranzit ruske nafte u Mađarsku i Slovačku nije smišljena u Kijevu, već u Briselu da bi se ucenile zemlje koje traže mir, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto…

“Prošlo je više od nedelju dana ali Evropska komisija ništa nije uradila.

Postoje samo dva scenarija. Evropska komisija je ili preslaba da natera zemlju kandidata (Ukrajinu) da poštuje fundamentalne interese dve zemlje članice EU ili je ova cela stvar je smišljena, ne u Kijevu, već u Briselu i to ne ukrajinska vlada, već Evropska komisija želi da uceni dve zemlje koje se zalažu za mir“, napisao je najviši diplomata na svojoj Fejsbuk stranici (zabranjenoj u Rusiji, zbog vlasništva od strane Meta, koji je označen kao ekstremistički).

„Evropska komisija i lično Ursula fon der Lajen moraju odmah da daju odgovor da li su oni naložili Kijevu da blokira isporuke nafte. A ako nisu, zašto Evropska komisija nije preduzela ništa u roku, od nedelju dana“, dodao je šef diplomatije.

Sijarto je ponovio da je obustava tranzita ruske nafte podrila energetsku bezbednost dve države EU i da predstavlja direktno kršenje sporazuma o pridruživanju sa EU.

Pasivnost Evropske komisije

Evropska komisija je 5. decembra 2022. zabranila isporuku ruske nafte u zemlje EU, u okviru sankcija Rusiji ali su Mađarska i Slovačka obezbedile pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom, do kraja 2025.

Ovoj rezervaciji se aktivno suprotstavljao Evropska komisija.

Ukrajina je 17. jula zaustavila tranzit nafte iz Lukoila u Mađarsku i Slovačku u skladu sa svojim sankcijama, protiv ruske kompanije. Nafta iz Rusije se u ove zemlje isporučuje, preko naftovoda Družba koji prolazi kroz Ukrajinu.

Budimpešta i Bratislava zatražili su hitan početak konsultacija sa Ukrajinom, uz posredovanje Evropske komisije. Prema pravilima EU, svaka zemlja članica mora da ima rezerve ugljovodoničkog goriva dovoljne za autonomno postojanje 90 dana.

Evropska komisija nije preduzela ništa u vezi sa tim.

Portparol Evropske komisije Olof Gil rekao je da EK nastavlja da prikuplja informacije. On je upozorio Mađarsku i Slovačku, na bilo kakve jednostrane uzvratne mere, kao što je prekid isporuke električne energije Kijevu, ističući da u EU samo Evropska komisija ima pravo da odlučuje o spoljnotrgovinskim sporovima.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …