Rekordan broj prevara u EU, u vezi sa maslinovim uljem!

U Evropskoj uniji broj slučajeva prevare i pogrešnog označavanja maslinovog ulja dostigao je rekordan nivo, a samo u prva tri meseca ove godine zabeleženo je 50 slučajeva.

Pretpostavlja se da je to uzrokovano povećanjem troškova proizvodnje ali i padom nivoa proizvodnje usled klimatskih promena, što je dovelo do pojave paralelnog tržišta, piše Gardijan…

Cena maslinovog ulja. se više nego udvostručila od 2018. godine, a na proizvodnju su uticali ekstremni vremenski uslovi izazvani klimatskom krizom i drugim faktorima.

Kako je cena rasla, rastao je i broj pogrešnog označavanja, potencijalnih prevara i bezbednosnih incidenata koji uključuju kontaminirana ulja.

EU je u prvom kvartalu 2018. zabeležila samo 15 takvih slučajeva, dok je u istom periodu ove godine zabeležen trostruki porast.

Međutim, ovi slučajevi su samo oni koje su države članice otkrile i prijavile Generalnom direktoratu EU za zdravstvo, a u taj broj nisu uračunati domaći slučajevi, pa se pretpostavlja da je broj prevara, znatno veći.

Izveštaji o incidentima uključivali su ulja kontaminirana ilegalnim supstancama kao što su pesticidi, mineralna ulja i jedan slučaj, gde su otkriveni fragmenti stakla.

Takođe je bilo mnogo slučajeva gde je ekstra devičansko maslinovo ulje smatrano falsifikovanim, na primer mešanjem sa uljima nižeg ili jeftinijeg kvaliteta, slučajeva gde je ekstra devičansko maslinovo ulje označeno kao ekstra devičansko i nekoliko slučajeva netačnog ili lažnog označavanja porekla.

Kao jedan primer, list navodi Nemačku, gde je u februaru došlo do slučaja ulja iz Izraela, čiji je kvalitet bez daljeg prečišćavanja smatran nepodesnim za ljudsku ishranu, a koje se prodavalo kao „ekstra devičansko maslinovo ulje”.

EU je uvela nova pravila za proveru usklađenosti marketinških standarda za maslinovo ulje, kao i metode za njegovu analizu, u julu 2022. godine.
“Komisija ima nultu toleranciju, na prevare.

Kako bi osigurala kvalitetno maslinovo ulje za potrošače u EU, Komisija organizuje godišnje radionice i podstiče saradnju između zemalja EU, kako bi se osiguralo da se ove provere pravilno sprovode i kako bi se osigurala razmjena relevantnih informacija za one koji rade sa maslinovim uljem“, rekao je portparol Evropske komisije.

Kris Eliot, profesor bezbednosti hrane na Kvins univerzitetu u Belfastu, rekao je da iako posledice konzumiranja kontaminiranog maslinovog ulja mogu biti ozbiljne, malo je verovatno da će se ono pojaviti, na policama velikih supermarketa.

„Većina ljudi koji varaju verovatno će to učiniti u oblastima u kojima nema nadzora. Mala preduzeća ili prehrambene usluge su podložniji prevari“, rekao je on.

Mediji

Check Also

Psiholog Hors: Od stresa vas neće spasiti, ni zdrav način života, ni loše navike

Često se saveti o tome, kako smanjiti nivo stresa mogu čuti u duhu „bolje spavajte“, …