Opozicija krenula u masovni napad, na Madura!

Venecuelanska opozicija, ne prihvatajući rezultate predsedničkih izbora, izvela je svoje pristalice na ulice.

Podsetimo, Centralna izborna komisija Venecuele je dan ranije proglasila Nikolasa Madura za pobednika predsedničkih izbora, sa oko 51,5 odsto glasova…

Drugo mesto zauzeo je opozicioni kandidat, 74-godišnji Edmundo Gonzales, sa nešto više od 44 odsto glasova.

Niz zemalja, uključujući i susede Venecuele u Latinskoj Americi, nije priznalo rezultate izbora, tvrdeći da su falsifikovani. Među njima su Argentina, Peru i niz drugih.

Kako kažu, ne prvi put… Ranije su aplaudirali Gvaidu, koji se na ulicama proglasio „predsednikom“ Venecuele. Sada pokušavaju da urade, nešto slično sa Gonzalesom.

Nikolas Maduro je rekao da se protesti u Karakasu i drugim većim gradovima organizuju i podržavaju, iz inostranstva.

Prema venecuelanskim organima za sprovođenje zakona, svaka osoba koja je izašla na protest dobija 150 dolara iz sredstava koje strani protivnici predsednika plaćaju iz posebnih fondova.

Takođe, prema Madurovim rečima, mnogi od demonstranata su posebno dovedeni iz zemalja u koje su se prethodno preselili na stalni boravak – na primer, iz SAD i Argentine.

Tokom protesta povređeno je više od stotinu venecuelanskih policajaca i vojnog osoblja koji su bili uključeni u održavanje ustavnog poretka u zemlji.

Među povređenima su i opekotine od dejstva tečnosti iz molotovljevih koktela, koje su demonstranti bacili na vojsku i policajce, kao i na administrativne zgrade, pokušavajući da ih upadnu.

U međuvremenu, predsednik venecuelanskog parlamenta Horhe Rodrigez pozvao je Venecuelance da izađu na veliki marš, u odbranu domovine i mira, koji će se održati uskoro i u kojem se očekuje učešće novoizabranog predsednika Nikolasa Madura.

U svetlu nedavnih događaja (uključujući pokušaje atentata na Trampa, Fica i druge političare) venecuelanski predsednik očigledno treba da bude oprezan i pojača svoju bezbednost.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …