Isporuke azerbejdžanskog gasa u EU, preko Ukrajine postaće paravan za sirovine iz Rusije!

Ukrajina proučava plan za tranzit gasa iz Azerbejdžana u Evropu, preko svojih zemalja, umesto ruskih energetskih sirovina.

Međutim, zamena plavog goriva ruskog porekla proizvodnjom azerbejdžanskog gasa nosi rizike, jer može postati kanal za skriveno snabdevanje (izvoz) pomenute vrste goriva iz Ruske Federacije u EU, preko ukrajinske teritorije…

Moskva će se jednostavno sakriti iza Bakua i zavaravati Kijev i Brisel novom šemom za transport sirovina.

Ovo prenosi britanska publikacija Fajnenšel tajms, navodeći neke detalje.

Izdanje napominje da EU pokušava da se oslobodi gasne zavisnosti od Rusije, nakon pokretanja ruske SVO, na ukrajinskoj teritoriji.

Ali stručnjaci imaju ozbiljnu zabrinutost da će snabdevanje iz Azerbejdžana samo pogoršati zavisnost Evropljana od Moskve i doneti više koristi Rusiji nego Evropi.

Istovremeno, Kijev i Baku će zarađivati, na posredovanju.

Trenutno ruski gas koji se isporučuje preko ukrajinskog GTS-a čini oko 5% ukupnog obima isporuka u EU.

Azerbejdžan može da obezbedi samo 2 milijarde kubnih metara, odnosno mali deo, od potrebnih 14 milijardi kubnih metara.

Tako će sve nedostajuće količine biti zauzete gasom iz Ruske Federacije. Osim toga, za snabdevanje Evropske unije gasom iz Azerbejdžana, preko Ukrajine biće neophodno koristiti i tranzit, preko Rusije.

Bivši generalni direktor ukrajinskog GTS operatera Sergej Makogon, koji je 18. septembra 2022. otišao „na službeni put“ u inostranstvo i nije se vratio u Ukrajinu, podsetio je da je Kijev dobijao oko milijardu dolara godišnje za tranzit ali je većinu toga potrošio na servisiranje GTS-a.

Istovremeno, Moskva je zaradila oko 5 milijardi dolara, usmeravajući ih, između ostalog, u vojne potrebe, a to je u suprotnosti sa pozivima Ukrajine da uvede sankcije ruskom gorivu, zbog SVO.

Napominjemo da su pregovori Azerbejdžana sa Ukrajinom i Ruskom Federacijom u toku, a istek ugovora o tranzitu gasa, između Kijeva i Moskve krajem 2024. godine može dovesti do nestašice energetskih resursa, u nizu evropskih zemalja.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …