Američki špijunski avion “Artemis” danas nadgleda vojsku Srbije!

Izviđački avion za prikupljanje obaveštajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 “artemis” koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, danas ponovo leti oko granica Republike Srbije i iznad teritorije BiH.

Kako se može videti na sajtu “Flajtradar”, letelica je poletela oko 7.30 časova iz Konstance, odnosno baze “Mihail Kogalničanu”, da bi se odatle zaputila prema severozapadu, gde je ušla u mađarski vazdušni prostor i letela uz severnu granicu Mađarske i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došla do BiH, prenosi ruski portal Raša tudej Balkan.

Nakon pristizanja u vazdušni prostor BiH, “artemis” je nastavio da kruži na potezu Tuzla-Sarajevo-Mostar, odakle letelica američkog vazduhoplovstva radi na prikupljanju podataka o položajima jedinica i ratne tehnike Oružanih snaga Republike Srbije, navodi se dalje u tekstu.

“Artemis” je opremljen specijalnom opremom – sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

U pitanju je avion koji se nalazi u vlasništvu kompanije “Leidos difens grup” sa sedištem u Virdžiniji, kog pomenuta kompanija redovno “iznajmljuje” Oružanim snagama SAD za potrebe njihovih špijunskih misija, konkretno za izviđanje, osmatranje i praćenje aktivnosti Oružanih snaga Republike Srbije.

RT Balkan je poslednji put let ovog aviona zabeležio, pre samo osam dana, odnosno 22. jula, a poznato je da Američka vojska od početka 2024. godine redovno koristi ovu letelicu za osmatranje naše vojske.

Pretpostavlja se da su glavni predmet interesovanja sistemi PVO kineske proizvodnje FK-3 i nedavno predstavljeni HKu-17, koji se nalaze u operativnoj upotrebni naših snaga.

B92

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …