Šolcovi stavovi o Ukrajini su „maloumni“

Nemački kancelar Olaf Šolc “poznat je po svojim prostodušnim idejama”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Vijentijanu, u Laosu.

On je komentarisao Šolcovu izjavu ranije ove nedelje o mogućnosti odustajanja od razmeštanja američkih projektila u Nemačkoj, ako Rusija okonča svoju vojnu operaciju protiv Kijeva…

Berlin i Vašington su ranije u julu objavili da će američke krstareće rakete biti stacionirane u Nemačkoj, od 2026.

Raspoređivanje ovog oružja bilo je zabranjeno sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz doba hladnog rata ali se Vašington povukao iz sporazuma 2019.

Rusija se pridržavala sporazuma nekoliko godina, nakon povlačenja SAD.

U junu je predsednik Vladimir Putin upozorio da bi Moskva mogla da obnovi proizvodnju ranije zabranjenih raketnih sistema kao odgovor, na „neprijateljske akcije“ SAD.

Na konferenciji za novinare u Berlinu ranije ove nedelje, Šolc je odbacio zabrinutost da bi planovi mogli dodatno da eskaliraju tenzije sa Rusijom.

On je tvrdio da Moskva prvo mora da okonča svoju vojnu operaciju protiv Kijeva, kako bi sprečila raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u Nemačkoj.

Lavrov je rekao da „niko nije pitao Šolca da li Nemci žele ovo raspoređivanje ili ne“.

„On je opet, jednostavno, kada je vest izašla, rekao: „Pozdravljam odluku SAD da rasporede rakete u Nemačkoj“… nije krio da je odluka američka“, naveo je ministar.

Lavrov je naglasio da problem nije u razmeštanju raketa, objašnjavajući da vojna operacija Moskve, ima za cilj „eliminisanje pretnji, po bezbednost Rusije, stvorene u Ukrajini, gde se planira razmeštanje vojnih baza NATO-a, uključujući i Azovsko more. ”

On je dalje rekao da operacija, takođe ima za cilj da zaštiti stanovništvo Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su se od tada pridružile Rusiji nakon referenduma 2022. godine.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je ranije da Moskva zadržava pravo da rasporedi rakete sa nuklearnim vrhom, ako SAD nastave sa planovima za razmeštanje raketa većeg dometa u Nemačkoj.

Mediji

Check Also

Izrael je otvorio fundamentalno novu eru u oblasti fizičkog eliminisanja neprijatelja

Dana 17. septembra na libanskim i sirijskim teritorijama dogodio se događaj velikih razmera, povezan sa …