Izrael Kac: Iran stoji iza sabotaže na železnici, uoči Olimpijade u Francuskoj!

Teheran takođe planira terorističke napade na Igre, tvrdi izraelski ministar spoljnih poslova.

Iran je organizovao sabotažne napade na francusku železničku mrežu velikih brzina, paralisavši saobraćaj uoči Letnjih olimpijskih igara 2024. u Parizu, izjavio je u petak izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac…

„Sabotaža železničke infrastrukture širom Francuske uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. planirana je i izvršena pod uticajem iranske osovine zla i radikalnog islama“, napisao je Kac na X-u (bivši Tviter).

Kac je dodao da je upozorio francuskog ministra spoljnih poslova Stefana Sežura da “na osnovu informacija koje Izrael ima, Iranci planiraju terorističke napade na izraelsku delegaciju i sve učesnike Olimpijskih igara”.

„Moraju se preduzeti pojačane preventivne mere, kako bi se sprečila njihova zavera“, napisao je on.

Francuski nacionalni železnički operater SNCF saopštio je u petak da su piromani zapalili signalne kutije duž linija koje povezuju Pariz sa nekoliko velikih gradova, uključujući Lil, Bordo i Strazbur.

“Masovni napad” poremetio je saobraćaj uoči Igara i doveo do kašnjenja i otkazivanja, što je uticalo na 800.000 putnika, tokom vikenda, saopštio je operater.

Francuski premijer Gabrijel Atal rekao je u petak da su “sabotaže na objektima SNCF-a, vršene na planski i koordinisani način”. On je na X-u napisao da su obaveštajne agencije i policija mobilisane da pronađu počinioce.

Sejourne je ponovio da su izraelski sportisti “dobrodošli u Francusku”, uprkos tenzijama, zbog rata u Gazi i propalestinskih protesta.

France 24 javio je da je izraelska delegacija dobila 24-časovno obezbeđenje, uz jaku policijsku pratnju.

Kako piše The Telegraph, Izrael će poslati naoružane agente Šin Bet u Pariz, kako bi obezbedili dodatnu sigurnost za svoje sportiste i olimpijske zvaničnike.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …