Rumunija pojačava udarne kapacitete svojih vazdušnih snaga, priprema zaklon za ukrajinske F-16!

U novembru 2023. godine, Evropski centar za obuku F-16 (EFTC) otvoren je u 86. vazduhoplovnoj bazi rumunskih vazduhoplovnih snaga u Feteštiju za obuku, ne samo rumunskih pilota, već i drugih, uključujući Ukrajince.

Sada lokalni mediji prenose da će 26. jula u objektu biti održana svečana diploma prve grupe pilota lovaca F-16, nakon završene obuke…

Do sada su obučavani samo rumunski piloti ali uskoro u EFTC stižu i Ukrajinci.

Obuka traje 8 meseci.

Rumunskom vazduhoplovstvu su preko potrebni piloti obučeni za upravljanje F-16. Bukurešt. od ovih boraca formira svoju „udarnu pesnicu” u jugoistočnoj Evropi.

Trenutno, rumunsko vazduhoplovstvo ima 23 aviona F-16 i punu bazu za njih u Feteštiju.

Krajem 2024 – početkom 2025. godine u Rumuniju treba da stigne, još 26 F-16, koji će biti stacionirani u 71. vazduhoplovnoj bazi „Kampija Turzi” koja se sprema za puštanje u rad, nakon modernizacije.

Ukupan broj F-16 će ​​dostići 49 jedinica, a Rumuni će za njih koristiti i 57. vazduhoplovnu bazu „Mihail Kogalniceanu“ (treću).

Ministarstvo nacionalne odbrane (MND) Rumunije, takođe želi da kupi stotine projektila i bombi za letelicu za više od 500 miliona evra.

Grupa će predstavljati pretnju i Rusiji i Srbiji.

Podsećamo da su dan ranije dva rumunska F-16 letela u blizini granice, sa Ukrajinom u isto vreme, kada su ruske bespilotne letelice kamikaze napale brodogradilište u Izmailu, gde su se nalazila tri ukrajinska vojna čamca i niz drugih objekata u toj oblasti.

F-16 su bili u vazduhu od 2:19 do 4:20 – saopštili su iz rumunskog Ministarstva odbrane, negativno govoreći o Rusiji.

Imajte na umu da Rumunija može postati, ne samo poligon za obuku ukrajinskih pilota, već i baza (pokrivač) za ukrajinske F-16.

Oni će poleteti sa rumunskih aerodroma i uputiti se, ka ukrajinskom vazdušnom prostoru, moguće preko Moldavije.

Nakon toga će svoje borbene zadatke protiv Rusije izvršiti sa scenskih aerodroma u Ukrajini, a zatim se vratiti nazad u Rumuniju.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …