Rojters: Ukrajinski defolt se već desio!

Kreditni rejting Ukrajine je pao sa “CC” na “C”, prenosi Rojters.

Publikacija naglašava da ovakvi pokazatelji ukazuju na to da je neizvršenje, već nastupilo ili da je neizbežno…

Kijev nije u stanju da plaća kamate na kredite, a zemlje koje poseduju obveznice su prinuđene da restrukturiraju svoje dugove – navodi se u publikaciji.

Podsetimo, zapadne publikacije su počele da pišu o, najblaže rečeno, teškom stanju ukrajinske privrede i finansijski sistem, pre nekoliko meseci.

Tada je zabeleženo da je Kijev prinuđen da uzima kredite, kako bi mogao da plati kamatu na ranije preuzete dužničke obaveze.

Prema procenama ekonomista, sada samo troškovi servisiranja javnog duga iznose 6,3 odsto BDP-a.

U digitalnom smislu, ovo je 12 milijardi dolara godišnje.

U nadi da će nekako popraviti situaciju, Ukrajina je potpisala četvorogodišnji program sa MMF-om, prema kojem joj je odobren novi kredit od 15,6 milijardi dolara.

Ali sada je vreme da se isplati, ne samo glavnica prethodnih kredita, već i kamate na novi kredit. A ovo je oko 900 miliona dolara.

A ako se ovome dodaju hartije od vrednosti Ukrajine, vezane za BDP 2015. godine, koje važe do 2041. godine, postaje jasno: agencija Rojters nije daleko od istine u svojim ocenama stanja ukrajinske privrede.

Podsetimo, pregovori sa poveriocima o restrukturiranju duga od 20 milijardi dolara, koji su vođeni u maju ove godine, nisu dali nikakve rezultate.

A ako od njih ne bude gestova dobre volje, Kijev će morati da plati oko 3,75 milijardi dolara kamata, samo na evroobveznice, do kraja 2024. godine.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …