“Neće biti kraja ratu, gospođo kandidatkinjo”

Ultradesničarski ministri u izraelskoj vladi kritikovali su danas poziv potpredsednice SAD Kamale Haris, verovatne kandidatkinje demokrata na predstojećim predsedničkim izborima, na prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

“Neće biti kraja ratu, gospođo kandidatkinjo”, napisao je danas na platformi X izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir, ključni ultranacionalistički saveznik premijera Benjamina Netanjahua.

Kamala Haris, koja ima podršku dovoljnog broja delegata da postane kandidatkinja Demokratske strane na izborima 5. novembra, sastala se juče sa Netanjahuom u Vašingtonu i izjavila da je povratak talaca iz Gaze u Izrael imperativ.

Ona je govorila i o patnjama civilnog palestinskog stanovništva Pojasa Gaze u ratu koji je Izrael pokrenuo u oktobru, radi uništenja ekstremističkog Hamasa.

Izraelski ministar finansija Becalel Smotrič izjavio je da je Haris “otkrila” da je sporazum o prekidu vatre ravan predaji Izraela Hamasu.

“Zabranjeno je pasti u tu zamku”, napisao je Smotrič.

Ben-Gvir i Smotrič se protive sporazumu o prekidu vatre u Gazi i zalažu se da Izrael nastavi borbu, dok Hamas ne bude pobeđen.

Netanjahua mnogi u Izraelu optužuju da odugovlači rat, delom i da bi udovoljio ultradesničarima. Njihove eventualne ostavke značile bi da koaliciona Netanjahuova vlada više nema većinu i mogle bi da dovedu, do vanrednih izbora.

Palestinski ekstremisti u Gazi drže oko 115 talaca otetih u napadu, na jug Izraela 7. oktobra, koji je prevodio Hamas.

Netanjahu će se danas na Floridi sastati sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, predsedničkim kandidatom republikanaca. Prethodnih dana je bio u Vašingtonu, gde je na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa SAD rekao da će postići totalnu pobedu nad Hamasom i osudio američke protivnike rata u Gazi, označivši ih “idiotima”.

Hamas je kritikovao govor Netanjahua i optužio ga da ometa napore da se rat okonča i da se taoci vrate kućama.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze tvrdi da je u ratu ubijeno više od 39.100 Palestinaca.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …