Kasperski upozorava: Više od 25 odsto otvorenih wi-fi spotova u Parizu, nije bezbedno!

U susret Letnjim olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama, stručnjaci kompanije Kaspersky analizirali su skoro 25.000 besplatnih wi-fi tačaka u Parizu.

Analiza je otkrila da skoro 25 odsto ovih mreža ima slabu ili nikakvu enkripciju, što sve one koji se na njih povezuju čini ranjivim, na krađu ličnih i bankarskih podataka…

Samo šest procenata ovih mreža koristi najnoviji WPA3 bezbednosni protokol.

Istraživači su analizirali 47.891 signala na popularnim gradskim lokacijama i u Olimpijskim objektima u Parizu, identifikujući 24.766 jedinstvenih wi-fi pristupnih tačaka.

Istovremeno, jedna od pet mreža (20 odsto) koristi WPS sistem zaštite, zastareli algoritam čija se bezbednost lako kompromituje, što ih čini veoma podložnim napadima koji mogu dovesti, do gubitka podataka.

Samo šest odsto analiziranih mreža koristi najnoviji bezbednosni protokol.

„Poput sportista koji treniraju i pripremaju se za „leto sporta” u Francuskoj, sajber kriminalci su takođe pripremili neprijatnu dobrodošlicu za milione ljudi koji će biti u okolini pariskih hotela, fan zona i na događajima, postavljajući lažne vi-fi pristupne tačke ili kompromitujući legitimne mreže, kako bi presretali i manipulasili prenosom podataka.

Otvorene i pogrešno konfigurisane vi-fi mreže su posebno privlačne za kriminalce, jer omogućavaju krađu lozinki, podataka o kreditnim karticama i drugih osetljivih korisničkih podataka”, komentariše Amin Hasbini, šef META istraživačke jedinice u Kaspersky timu.

Korišćenje virtuelne privatne mreže (VPN) pruža dodatni nivo bezbednosti za one koji pristupaju otvorenim vi-fi mrežama.

VPN šifruje internet vezu, stvarajući siguran tunel, između uređaja i interneta.

Ovo šifrovanje sprečava sajber kriminalce da presretnu podatke, čak i na nesigurnim mrežama.

Maskiranjem IP adrese i šifrovanjem svih prenetih podataka, VPN obezbeđuje da lične i finansijske informacije ostaju zaštićene, dok koristite javni wi-fi.

Stručnjaci preporučuju izbegavanje osetljivih transakcijea, uzdržavanje od pristupa bankarskim ili drugim osetljivim nalozima, dok ste na javnoj wi-fi mreži.

Preporučuje se da se verifike mreža, odnosno treba se uverite da je mreža legitimna tako što će to potvrditi sa lokalom ili organizacijom koja je nudi.

Prepopruka ja redovno ažuriranje operativnog sistema, aplikacija i antivirusni softver da bi se zaštitili, od najnovijih pretnji.

Onemogućite deljenje datoteka-odnosno  isključiti deljenje datoteka i a svom uređaju da bi se sprečio neovlašćeni pristup.

Politika

Check Also

Užas u Turskoj: Prevrnuo se autobus sa srpskim turistima…

Autobus sa srpskim turistima doživeo je udes u Turskoj u Alanji. Tom prilikom putnici su iskakali …