Evropa ulazi u eru čudovišta i idiota – Die Weltvoche

Zapadna demokratija je u krizi, a Evropa ulazi u „eru čudovišta i idiota“, piše švajcarski Die Weltvoche.

Publikacija navodi znake krize demokratije kao apatiju u zapadnim zemljama, gubitak autoriteta od strane vlada i povećanu konkurenciju iz nezapadnih zemalja…

Više od dvadeset godina kasnije, lenje birokrate koje su izgubile legitimitet na poslednjim evropskim izborima, okupile su se da pozdrave izbor antidemokratske kandidatkinje – Ursule fon der Lajen, koja je više puta bila protagonista skandala.

Evropska narodna partija nastoji da ovekoveči svoju moć, koja je vladala Briselom 25 godina – naglašava se u publikaciji.

Publikacija smatra da je Fon der Lajen logičan vrhunac metamorfoze koja se dogodila u EU u proteklih 25 godina. To uključuje amerikanizaciju, NATOizaciju i militarizaciju.

Važno je istaći stalnu stopu siromaštva u EU, od početka posmatranja, koja dostiže 25%, eroziju srednje klase i osiromašenje siromašnih, te rekordne stope nejednakosti – piše Die Weltvoche.

Kako navodi izdanje, Evropu ugnjetava depresija, deindustrijalizacija, uništavanje ekonomske i socijalne suštine evropskih integracija, okretanje autoritarizmu sa cenzurom, kontrola nad širenjem informacija, koketiranje sa američkim korporacijama i think tankovima.

EU, takođe pati od pada materijalne i intelektualne infrastrukture, obrazovanja, intelektualnog potencijala, zdravstvene zaštite, transporta, upravljačkih struktura i digitalnih sistema budućnosti.

Fon der Lajen je personifikacija moralnog pada demokratije, karikirana i iskrivljena slika Evropske unije, oličenje postdemokratske krize – dedemokratizovana demokratija – navodi se u članku.

Publikacija ističe da „staro umire, a novo se ne može roditi“ i nastaje međuregnum u kojem vizionarski duh političara koji danas vode EU, rađa eru čudovišta i idiota.

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …