Izraelska ‘duga ruka’ dopreće, do svojih neprijatelja, bilo gde! – Netanjahu

Napad na Jemen bio je demonstracija odlučnosti Zapadnog Jerusalima da kazni svakog agresora, upozorio je premijer.

Premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je Izraelske odbrambene snage za izvođenje “precizne i uspešne operacije”, na više od 1.700 kilometara od granica zemlje, za koju kaže da služi kao jasno upozorenje svim neprijateljima jevrejske države…

Izraelska vojska je u subotu izvela svoj prvi direktni veliki vazdušni napad na Jemen, gađajući lučki grad Hodejda.

Napad je izazvao veliki požar na naftnom terminalu u luci, a povređeno je najmanje 80 ljudi, navodi se u preliminarnom bilansu Ministarstva zdravlja u Sani.

„Luka koju smo napali nije nevina luka“, rekao je Netanjahu u video izjavi objavljenoj u subotu uveče.

„Korišćen je u vojne svrhe, korišćen je kao ulazna tačka za smrtonosno oružje koje je Iran isporučio Hutima.

„Ovaj napad dolazi kao direktan odgovor na jučerašnji napad drona ubice koji je ubio jednu osobu i ranio nekoliko drugih stotinama metara od američkog konzulata u Tel Avivu“, naglasio je izraelski lider, samo nekoliko dana, pre nego što je trebalo da održi govor, pre Kongresa SAD u Vašingtonu.

U napadu dronom rano u petak, koji su pobunjenici Huti pozdravili kao “značajnu vojnu operaciju”, ubijen je jedan izraelski državljanin i ranjeno najmanje deset drugih.

IDF je okrivila neodređenu „ljudsku grešku“ za neuspeh da presretne dron ili bar izda upozorenje, iako ga je unapred detektovala protivvazdušna odbrana, prenose lokalni mediji.

Izraelski napad na Jemen „jasno stavlja do znanja našim neprijateljima da nema mesta koje duga ruka Izraela neće doseći“, dodao je Netanjahu u hebrejskoj verziji obraćanja, prenosi Tajms of Izrael.

Grupa Huti, koja kontroliše, veći deo Jemena, od oktobra napada trgovačke brodove povezane sa Izraelom u regionu, u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Koalicija koju predvode SAD i Britanija izvodi vazdušne napade na grupu za koju tvrde da je iranski zastupnik ali izgleda da su ti napori dali malo rezultata.

„Huti su nas napali više od 200 puta. Prvi put, kada su povredili izraelskog državljanina, mi smo ih udarili. I uradićemo to na svakom mestu, gde je to neophodno“, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan u odvojenom saopštenju u subotu.

U međuvremenu, Huti su obećali da će se osvetiti za izraelski napad, sa još „udarnih udara“, napisao je Mohamed Ali al-Huti iz Vrhovnog političkog saveta u Jemenu na X (bivši Twitter).

Portparol Hutija Mohamed Abdulsalam rekao je da je najnovija „očigledna izraelska agresija“ imala za cilj „povećavanje patnje ljudi i vršenje pritiska na Jemen da prestane da podržava Gazu“.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …