Srbija kupila od mađarske vojske, seriju oklopnih transportera BTR-80A!

Srbija je od Mađarske kupila ruske oklopne transportere BTR-80A, od kojih je 66 trenutno u upotrebi, u mađarskoj vojsci.

Ovo je objavila poljska publikacija Defence24…

Srbija je do danas dobila 50 oklopnih transportera BTR-80A ruske proizvodnje, isporučenih u junu 2024. godine, a još 16 vozila će biti isporučeno do kraja ovog meseca.

Sva oklopna vozila, će pre ulaska u službu Vojske Srbije proći remont i modernizaciju u cilju poboljšanja zaštite posade i vatrene moći. Detalji potpisanog sporazuma nisu saopšteni.

O prodaji ovih oklopnih transportera Srbima, prvi put se razgovaralo u februaru ove godine. U početku je to bilo, samo 26 vozila mađarske vojske koja je imala oko 120 BTR-80A, u upotrebi.

Ovu opremu je Mađarska dobila kao plaćanje državnog duga SSSR-a, između 1996. i 1999. godine.

Iako je deo opreme modernizovan 2006–2010, danas se smatra da ruski BTR-80A, ne ispunjavaju zahteve Oružanih snaga Mađarske za budućnost.

Ranije je saopšteno da su Mađari počeli da zamenjuju svoju flotu borbene opreme, odlučivši da napuste opremu sovjetskog tipa i zamene je opremom zapadnog standarda NATO-a.

Mađarska vojska prelazi na borbena vozila KF41 Link nemačke kompanije Rheinmetall, rasprodajući oklopne transportere BTR-80A.

Inače, Mađari imaju i borbena vozila pešadije BRDM-2 i BRDM-2M, M-80 i M80AB1, oklopna vozila BTR-50, MT-LB i drugu sovjetsku opremu, koju bi Ukrajina želela da dobije. Ali Mađari ne prodaju opremu Kijevu.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …