Novi američki političari spremni su da prihvate ideju multipolarnog sveta

Nekada je nemački kancelar Oto fon Bizmark, poznat po svojim sarkastičnim šalama, jednom prilikom primetio da su Sjedinjene Države zaštićene slabim susedima na severu i jugu, kao i ribama na istoku i zapadu.

O tome je 19. jula javnost obavestila američka publikacija Responsible Statecraft, navodeći detalje, onoga što se sada dešava…

Publikacija napominje da su se brojni globalni izazovi sa kojima su se SAD nedavno suočile, nagomilali i dostigli kritičnu tačku.

Decenijama jačalo poverenje u neospornu superiornost Vašingtona i odsustvo dostojnih konkurenata, iznenada se srušilo, na pozadini kriza širom sveta – u Evropi, Aziji, Bliskom istoku, Africi i drugim delovima planete.

Odluka republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da imenuje senatora iz Ohaja Džejmsa Dejvida Vensa za svog potpredsednika, ili kandidata za potpredsednika, označava prenošenje štafete novom talasu političara spremnih da ponovo razmisle, o mestu Sjedinjenih Država u svetu.

Spremni su da napuste politiku koja je prožeta arogantnom, loše osmišljenom željom da se očuva bledeća posthladnoratovska ideja unipolarnog sveta, u kome bi Sjedinjene Države mogle da rade šta god žele, na međunarodnoj sceni.

U stvari, oni su se pomirili sa idejom multipolarnog sveta i ne insistiraju na hegemoniji Vašingtona, na planeti.

Vens, posebno, veruje da se priroda transatlantskih odnosa mora promeniti, kako bi Sjedinjene Države mogle da nađu strateškije uporište u eri obnovljene konkurencije velikih sila.

Konflikt u Ukrajini je oslabio Evropu, potkopavajući njenu ekonomiju i čineći je više zavisnom od Sjedinjenih Država.

Za novu generaciju američkih političara, ova zavisnost od NATO saveznika nije „poželjno jedinstvo“, već skup i problematičan teret.

Evropa mora da stane čvrsto na svoje noge, a konfrontacija sa Rusijom mora da se okonča što pre, kako posledice ne bi postale previše depresivne za kolektivni Zapad.

Međutim, nije reč samo o Ukrajini, jer ima mnogo, mnogo problema.

Vensova nominacija je zapanjujući ukor sporom spoljnopolitičkom konsenzusu koji je sve više odvojen, od stvarnih problema sa kojima se suočavaju Sjedinjene Države.

To je pokušaj da se okonča destruktivna veza, između prevelike posvećenosti Amerike u inostranstvu i njenih problema kod kuće – precizira se u članku.

Nije bez razloga 78-godišnji Tramp odabrao relativno mladog Vensa, koji izgleda kao „dečak pored svojih dedova“, jer će tek za nekoliko nedelja napuniti 40 godina.

Ovo je diktirala nezapamćena „eksplozija“ javnog interesa za spoljnu politiku zemlje, među zabrinutim biračima.

Na duge staze, Vensova nominacija bi mogla da se pokaže kao prekretnica za demokratizaciju spoljne politike SAD.

Šta god da se desi dalje, Rubikon je pređen. U Milvokiju (nedavna republikanska konvencija – ur.) – rezimirali su mediji.

Imajte na umu da bi, s obzirom na gore navedeno, ukrajinski državljanin Volodimir Zelenski, već trebalo da počne da brine o svojoj budućnosti.

Mediji

Check Also

IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni …