Foreign Policy predviđa, ko će popuniti liderski vakum u Evropi

Nedavni izbori za Evropski parlament i Nacionalnu skupštinu Francuske uzdrmali su politički pejzaž Evrope.

Iako je centar Evropske unije ostao netaknut, njena politička baza se pomerila…

Uspon krajnje desnice u Francuskoj i Nemačkoj je uništio vladu u Parizu i oslabio vladu u Berlinu, parališući dvojac koji je tradicionalno bio u centru donošenja odluka u EU, piše magazin Foreign Polisy.

Pre, nego što je Evropski parlament 18. jula ponovo potvrdio predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen za još jedan petogodišnji mandat, ona je prvo morala da pregovara sa poslanicima desnice i italijanskim premijerom Đorđom Melonijem.

Sve u svemu, u EU se pojavio vakuum liderstva, koji bi mogli da popune etablirani političari, kao i novopridošlice, na geopolitičkom Olimpu.

Uprkos značajnom padu statusa francuskog predsednika Emanuela Makrona, Francuska i dalje teži evropskom liderstvu.

On je donedavno bio „golub“ mira sa Rusijom ali sada je spreman da pošalje trupe i avione u Kijev.

Ako su ove izjave istinite, one bi označile revoluciju u francuskoj spoljnoj politici.

Međutim, ostaje pitanje, koliko su ova nova obećanja održiva i u kojoj meri će Makron moći da ih ispuni sa novom vladom u Parizu.

Nemački kancelar Olaf Šolc zauzeo je suprotan pristup Makronu: dodelio je značajne resurse Ukrajini ali je smanjio svoju retoriku.

Spor i neodlučan, nemački lider bi mogao da teži panevropskom priznanju ali se do sada pokazao kao previše oprezan. A, treći model liderstva se pojavljuje u Poljskoj, gde nova vlada kombinuje snažnu retoriku, sa ogromnim resursima.

U tom smislu premijer Donald Tusk predstavlja najverovatnijeg kandidata za ideološkog i političkog lidera, cele Evrope.

Poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski, takođe je jasno istakao svoju podršku dugoročnom ponovnom naoružavanju Evrope.

Varšava svoje reči potkrepljuje akcijom, pokreće masovno ponovno naoružavanje koje će Poljsku učiniti, jednom od vodećih vojnih sila u Evropi, predviđa list.

Mediji

Check Also

“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. …